Aios Talentenklas: waarom deden zij mee?

Door Academie op in Nieuws

In december 2017 werd de laatste bijeenkomst gehouden van de vierde Talentenklas.

Hieronder lees je de ervaringen van Jill Mentink en Charlotte Christiaansen.

 

Jill MentinkJill Mentink, longarts i.o. in het Erasmus MC, deed mee aan de vierde Talentenklas.

“Toen een vriend van mij het programma van de Talentenklas liet zien, werd ik meteen enthousiast. Het leek me leuk om deze cursus te volgen naast de dagelijkse bezigheden op de werkvloer. De zorg voor de patiënt is het allermooiste, maar het is ook belangrijk om te begrijpen welke wereld er achter zit.

Tijdens de cursusdagen hebben we interessante sprekers gehoord die gezaghebbend zijn op hun terrein. Het was heel boeiend hun ervaringen te vernemen en met hen van gedachten te wisselen. Een onderwerp wat mij persoonlijk aansprak was ‘klachten in de zorg’. De spreker had een concrete visie en had tevens de organisatie daartoe omgevormd. Een muziekworkshop, met oefeningen in samenwerking en observatie, was weer een heel andere ervaring.

We moesten ook persoonlijke opdrachten doen. Als er iets was, mailde de docent altijd terug met goede tips. De nauwgezette begeleiding verdient een compliment.

Ik heb veel van de cursus geleerd. Je bent een jaar lang samen met een heel betrokken groepje, deelt elkaars ervaringen en helpt elkaar vooruit. Ik heb daar veel energie van gekregen!”

Jill Mentink
longarts in opleiding

 

Charlotte ChristiaansenCharlotte Christiaansen, uroloog i.o. in het Maastricht UMC+, volgde de vierde Talentenklas.

“Naast mijn opleiding was ik al langer bezig met beleid en managementzaken. De Talentenklas, waar mijn opleider mij op attendeerde, sloot hier mooi bij aan.

Onze opleiding is vakinhoudelijk ingericht. Welke belangen er allemaal spelen op micro- en macroniveau leer je niet. Dat houdt je wereld klein, beperkt tot de spreekkamer. Door deze cursus vallen de doeken weg en krijg je een kijkje achter de schermen. Dat is erg belangrijk in de snel veranderende wereld van de gezondheidszorg! Vooral de diversiteit aan intrigerende sprekers maakt deze cursus tot een succes. Je gaat genuanceerder kijken vanuit een breder perspectief.

De cursus begint met zelfonderzoek; soms confronterend, maar het geeft je wel inzicht. De intervisiesessies die we hebben gehad vond ik bijzonder. Op een prangende vraag van mij over verdere subspecialisatie kwam een verrassend antwoord.

De cursusbegeleider vond ik fantastisch. Hij heeft een enorm talent om de bijeenkomsten tactisch te sturen waardoor iedereen de ruimte krijgt. Ik ging er altijd met plezier heen.”

Charlotte Christiaansen
uroloog i.o.