De mentale druk op artsen en verpleegkundigen is enorm in de coronacrisis. En dat zal niet gauw minder worden, want er komt ook nog een tsunami aan afgeschaalde reguliere zorg aan. Veel artsen beschikken over een gezonde portie mentale veerkracht. Maar soms kan ondersteuning helpen om optimaal inzetbaar te blijven. Ziekenhuizen hebben Peer-to-Peer-support en psychologen klaar staan om burn-out en PTSS te voorkomen. Opvallend genoeg wordt er door artsen weinig gebruik gemaakt van beschikbare hulp, zo berichtten onderzoekers uit China gepubliceerd in de Lancet.

Coaching voor en door artsen

‘Artsen zijn opgeleid om hulp te verlenen. Ze vinden het moeilijk ruimte te vinden om stil te staan en te erkennen dat ze zelf hulp nodig hebben’, zegt kinderarts Anne de Pagter in het Erasmus MC. Ze is initiator van een nieuw programma dat professionele coaching biedt voor artsen: Challenge & Support. Deze coaches voor medisch professionals bieden nu support tijdens de coronacrisis, als ruggensteun voor artsen.

De medische coaches van Challenge & Support staan in de coronacrisis klaar voor artsen. De laagdrempelig en onafhankelijk  ondersteuning is een initiatief vanuit de werkvloer: dokters voor dokters.

De coaches aansloten bij het netwerk van coaches van De Academie zijn toegevoegd aan het team van het Challenge en Support Programma.

Meer weten over Challenge & Support? Ga naar challengesupport.nu voor meer informatie of lees het hele artikel op zorgvisie.nl.

Bron: Zorgvisie