Een klassieker in ons aanbod is de leergang Basics voor management en beleid, die dit jaar aangevuld is met de nieuwste inzichten en praktijkvoorbeelden. In deze korte maar krachtige opleiding krijgt u toepasbare theoretische kennis aangereikt waarmee u beter uw weg kunt vinden in de complexe werkomgeving van het ziekenhuis. Hoe ziet een ziekenhuisorganisatie eruit en wat is de positie van de vakgroep, medische staf en het MSB? Hoe veranderingen door te voeren en wat zijn de kaders van het kwaliteitsbeleid en de financiële stromen? Daarnaast besteden we aandacht aan persoonlijk leiderschap.

De leergang Basics voor management en beleid wordt door deelnemers gemiddeld gewaardeerd met een 8,6. De leergang kent een open inschrijving, maar wordt ook regelmatig lokaal in ziekenhuizen gegeven. Gert-Jan Milhous, cardioloog bij het Adrz heeft de leergang verleden jaar in zijn eigen ziekenhuis gevolgd. Hierdoor is er ook ruimte in het programma om vertegenwoordigers uit de eigen organisatie een bijdrage te laten verzorgen. “Het is een gedegen en brede training voor medisch specialisten die meer willen weten hoe alles geregeld is in de gezondheidszorg en met name in het ziekenhuis’, zegt Milhous. “Het is een leuke vorm om collega’s op een andere manier in een andere setting te leren kennen. Ik heb interessante dingen gehoord, die spelen in ons ziekenhuis. Er is veel ruimte voor discussie waardoor er een verdiepingsslag ontstaat.”

“Wat ik zelf heel erg boeiend vind is de softe kant van het geheel en daar wordt toch wel veel aandacht aan besteed tijdens deze training”, schetst Milhous. “Ik denk dat dat heel goed is. Ik merk dat veel dokters op een operationele manier naar het management kijken, terwijl het toch voor 85% psychologie is. Voor veel mensen is dit een eyeopener. Dat merk ik aan de vragen in de groep en de discussies die we met elkaar hebben.”

“Wat ik heel interessant en boeiend vind, is omgaan met groepsdynamica”, zegt Milhous. “Hoe wordt een groep een groep? De groepsprocessen en alles daaromheen wordt mooi gepresenteerd tijdens de leergang. Er worden goede praktijkvoorbeelden gegeven. Veel mensen denken:  ‘We maken een afspraak en dan is het toch geregeld?’ Zo werkt het in de praktijk niet. Deze leergang heeft mij veel inzicht gegeven en veel herkenning.”

Start dit jaar met de basics

De leergang Basics voor management en beleid wordt elk voor- en najaar gegeven (open inschrijving).

Locatie: centraal in het land. Prijs FMS en VvAA: € 1.895,- (niet-leden € 2.150,-). Duur: drie dagen van 14.00 tot 20.30 uur. Accreditatie: 15 punten (ABAN).

Liever de leergang Basics voor management in company? Neem dan contact met ons op via info@academiems.nl.

Meer informatie >>