Basics van management en beleid

De driedaagse cursus, die qua tijdbesteding binnen de perken blijft, heeft me gigantisch geënthousiasmeerd.

In de opleiding tot medisch specialist wordt doorgaans niet of nauwelijks aandacht besteed aan de organisatie waarin je komt te werken. Die kennis is echter wel noodzakelijk om als medisch specialist je weg te vinden en je werk naar behoren te kunnen doen.

Speciaal voor beginnende medisch specialisten (en voor alle anderen, die hun kennis willen bijspijkeren), bieden wij een driedaagse inleiding in de basics van management en beleid in het ziekenhuis. De cursus wordt verzorgd door een groep docenten met uitgebreide kennis van elk van deze terreinen. De tijdsindeling houdt rekening met uw poli’s en het vermijden van de files. Er is gelegenheid voor het inbrengen van eigen casuïstiek.

 

 • Als u zich wel eens de onderstaande vragen stelt is deze cursus iets voor u.

  “Hoe zit de ziekenhuisorganisatie in elkaar en wat is de positie van de medische staf daarin?”
  “Wat zijn kenmerken van een goed functionerende vakgroep en hoe organiseer je die?”
  “Hoe wordt het ziekenhuis gefinancierd? En hoe wordt het geld intern verdeeld?”
  “Hoe is de honorering van medisch specialisten geregeld?”
  “Als ik een verbetering wil invoeren, hoe pak ik dat dan aan?”
  “Aan welke eisen moet ons kwaliteitsbeleid voldoen?”

  Inhoud
  In het programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • actuele landelijke ontwikkelingen in de (ziekenhuis)zorg;
  • financiering van de medisch-specialistische zorg;
  • organisatievormen van ziekenhuis en medische staf en de voors en tegens daarvan;
  • voorwaarden voor het optimaal functioneren van vakgroep en maatschap;
  • verbetering van de doorstroom van patiënten;
  • kwaliteitsbeleid en hoe je invloed kunt uitoefenen op het verloop van beleidsprocessen in het ziekenhuis.
 • Prijs
  leden FMS én VvAA: € 1.645,-
  niet-leden: € 1.995,-

  Duur
  drie dagen, gespreid in de tijd (14.00 – 20.30 uur)

  Studiebelasting
  twee uur voorbereidingstijd en eventuele voorbereiding van een eigen casus

  Aantal deelnemers
  twaalf tot vijftien

  Accreditatie
  ABAN: 15 punten

  Cursuscoördinatie
  Julia Rog

  E julia.rog@academiems.nl
  T 030 – 247 43 96
  dinsdag t/m vrijdag

  Data, tijden en locatie

 • De cursus wordt geleid door Jolande Verhulst. Onderdelen worden verzorgd door een wisselende groep van zeer bekwame docenten.

   

  Jolande Verhulst

  Jolande Verhulst

  Jolande Verhulst is directeur van de Academie voor Medisch Specialisten. Zij is in 1990 afgestudeerd bij iBMG en heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring met projecten, implementaties en veranderingen in de zorg. Zo was zij betrokken bij diverse grote landelijke projecten als ‘Sneller Beter’ en ‘Zichtbare Zorg’ en heeft zij in diverse rollen en functies gewerkt in zowel algemene als academische ziekenhuizen.

  Jolande is tevens werkzaam voor haar eigen adviesbureau in de zorg én voor de stichting Appraisal & Assessment die zij samen met Hoofwijk en Geeraerts heeft opgericht. Deze stichting bevordert het Individueel Functioneren van Medisch Specialisten (IFMS).

 • walther van mookWalther van Mook is internist - intensivist en werkzaam in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hij volgde de cursus 'Basics van management en beleid'.

  "Op het huidige punt in mijn carrière vond ik het wenselijk wat meer aan management en beleid te gaan doen. Veel doe ik vanuit intuïtie, maar het is goed eens kennis te nemen van de theoretische achtergronden die in de cursus worden gegeven.

  De docenten die lesgeven zijn bijzonder gemotiveerd en met kennis beslagen. Ik houd van mensen die veel energie en passie hebben. Ook inhoudelijk zijn ze sterk, evenals in de interactie met de deelnemers. Je merkt dat men jarenlange ervaring heeft op de deelgebieden waarover men les geeft. Neem bijvoorbeeld de financiering van de gezondheidszorg en de nieuwe vergoedingenstructuur voor medisch-specialisten (DOT-structuur). Op zich saaie materie, maar het is geweldig om te bemerken dat iemand écht weet hoe het zit.

  De driedaagse cursus, die qua tijdbesteding binnen de perken blijft, heeft me gigantisch geënthousiasmeerd. Ik ga me zeker nog een keer inschrijven voor een meerdaagse vervolgcursus."

  Walther van Mook
  internist   

  foto_ronne
  Ronne Mairuhu is internist in het Haga Ziekenhuis.

  “Ik werk sinds 2012 als internist en merk dat ik in mijn werk steeds vaker word geconfronteerd met financiën en beleid. Onderwerpen die in de opleiding tot medisch specialist nauwelijks aan bod komen. Tijdens de cursus worden zaken besproken die naast je medisch inhoudelijk werk in het ziekenhuis spelen. Het is niet alleen leerzaam maar ook heel leuk om een keer met die kant van het vak bezig te zijn.
  De cursus is weliswaar vrij theoretisch maar wordt interactief door de vele praktijkvoorbeelden. Dat maakt het heel herkenbaar. Het is een brede cursus die niet heel gedetailleerd op de dingen ingaat, maar ervoor zorgt dat je dingen herkent en ze een plaats kan geven. Tijdens maatschapsvergaderingen begrijp ik bijvoorbeeld sneller wat er speelt en waar dingen vandaan komen.
  In 2015 gaat er veel veranderen en dat is best een ingewikkelde exercitie. Maar door de cursus kost het me minder tijd om alles te doorgronden en ik merk dat ik zelfs een voorsprong heb op artsen die al langer in het ziekenhuis werken. De basis is gelegd en ik ga zeker verder. Ik weet alleen nog niet in welke richting: management of financiën.”

  marcel van den bergeMarcel van den Berge is internist en volgde de incompanytraining 'Basics van management en beleid' in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, locatie Vlissingen.

  "Ik had wel interesse in de cursus, maar drie losse dagen in Utrecht was vanwege de afstand wat bezwaarlijk. Toen bij navraag bleek dat 28 andere specialisten van ons ziekenhuis ook belangstelling hadden kon zelfs twee keer, in het voorjaar en in het najaar, een incompany training worden georganiseerd.

  Ik heb zelf de eerste cursus gevolgd en vond die heel informatief. Het meest heb ik geleerd over de bekostiging van de gezondheidszorg en over de verschillende organisatiestructuren van ziekenhuizen. Onlangs ben ik maatschapvoorzitter geworden en daarom had de module over de organisatie van een maatschap eveneens mijn bijzondere aandacht.

  Het aardige was dat we heel specifiek over de situatie in ons eigen ziekenhuis konden praten omdat we hier allemaal werken. Daarnaast was het leuk dat je collega-specialisten waar je minder mee te maken hebt, beter leert kennen. Een vervolgcursus lijkt me een goed idee."

  Marcel van den Berge
  internist