Basiscursus ziekenhuismanagement voor aios

De Academie verzorgt jaarlijks één of meerdere keren een basiscursus ziekenhuismanagement, waar aios zich individueel voor kunnen inschrijven. Met een niet te grote groep gemotiveerde deelnemers en zeer ervaren, enthousiaste docenten worden in twee dagen de volgende onderwerpen onder de loep genomen:

 • organisatie van het zorgstelsel
 • financiering van de medisch specialistische zorg
 • organisatie van ziekenhuis en medische staf
 • beleidsprocessen
 • de onderlinge samenwerking binnen maatschap en vakgroep

Er is hierbij nadrukkelijk ruimte voor interactie en inbreng van eigen vragen en leerdoelen.

Verplichte stof voor elke aios, zeer de moeite waard en een investering in mijzelf
(deelnemer 2014)

Download het programma voor een gedetailleerd overzicht van de cursus.

 

 • Prijs
  leden DJS: € 575,-
  niet-leden: € 600,-

  Duur
  twee dagen

  Aantal deelnemers
  tien tot vijftien

  Cursuscoördinatie
  Janis Landsbergen

  E janis.landsbergen@academiems.nl
  T 030 – 247 45 02
  maandag t/m woensdag en vrijdag

  Data, tijden en locatie

 • Jacqueline van den Berg

  Jacqueline van den Berg

  Jacqueline heeft het ondernemen van huis uit meegekregen. Zij werkte van jongs af aan in de commerciële leiding van een internationaal bedrijf dat (technische) innovatie en klantgerichtheid hoog in het vaandel heeft staan. Haar entree in de zorg maakte zij ruim vijftien jaar geleden als ambtelijk secretaris voor IJsselmeerziekenhuizen (MC Zuiderzee) waar zij alle facetten van de ziekenhuisorganisatie heeft leren kennen. Daar ontwikkelde zij haar liefde voor de sector. Als directeur van een cardiologiecentrum verbreedde zij haar kennis en investeerde in de samenwerking met de eerste lijn. Momenteel is zij directeur van twee gezondheidscentra, waar zij de veranderingen in de Nederlandse zorg voor de eerste lijn doorvoert en werkt aan het verder verstevigen van horizontale en verticale samenwerkingsverbanden.

 • julia spaanJulia Spaan, gynaecoloog in opleiding in het Máxima Medisch Centrum te Veldhoven, volgde de ‘Basiscursus ziekenhuismanagement’.

  “Aan het eind van mijn opleiding was ik op zoek naar een cursus die inzicht geeft in het management van een ziekenhuis. Zaken die je niet zozeer leert in je opleiding, maar waar je wel mee geconfronteerd wordt. Het is goed om daar meer van af te weten. Ik vond het leuk om dat via een landelijke cursus te doen.

  De dagen waren voor mij een soort introductie met interessante eyeopeners. Je merkte dat bepaalde sprekers een compleet andere manier van kijken hadden dan je zelf hebt. Er werd bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op beleid, visievorming en een document als ‘Medisch Specialist 2025’. Ze lieten duidelijk het belang zien en je realiseert je dat het ook jóuw toekomst is.

  We hadden een heel enthousiaste deelnemersgroep met veel interactie, onderling en richting de sprekers. In een ontspannen sfeer gingen zij uitgebreid op de vragen in. Het waren dan ook meer gesprekken met een leidraad dan echte colleges. Ik heb de cursus met veel plezier gevolgd.”

  Julia Spaan
  gynaecoloog in opleiding


  louise urlings-stropLouise Urlings-Strop is longarts in opleiding in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Zij volgde de ‘Basiscursus ziekenhuismanagement’.

  “Ik ben arts-assistent en aangezien managementzaken in de opleiding vooralsnog nauwelijks aan bod komen, leek het me goed deze cursus te volgen. Het is toch de basis van je werk.

  Voor mij is het interessant om te weten hoe het bestuurlijk speelveld in elkaar zit. Hoe liggen de verhoudingen en hoe lopen de invloedslijnen? Bijvoorbeeld tussen het ziekenhuisbestuur en de medisch specialisten. Er verandert op dit moment erg veel.

  Naast de bestuurlijke invalshoek kwamen onder meer de ziekenhuisfinanciën aan bod. Verder was het voor ons – de deelnemersgroep bestond vooral uit aios – van belang om te weten hoe je je moet voorbereiden op een sollicitatie.

  In twee dagen tijd komen de basics voorbij. Dit gebeurt op een enorm interactieve wijze. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en meer dan genoeg gelegenheid tot het stellen van vragen. Heel boeiend waren de verhalen van de gastdocenten die over hun eigen expertisegebied vertelden. Wat opviel was dat ze echt passie voor hun vak uitstraalden, waardoor je automatisch meegezogen wordt.”

  Louise Urlings-Strop
  longarts in opleiding