Besturen medische staf revalidatie-instellingen

Deze tweedaagse cursus is bedoeld voor (aankomend) bestuursleden van medische staven van revalidatie-instellingen. Het programma is een variant van de algemene cursus ‘Medische staf en ziekenhuismanagement’. De cursus is ontwikkeld naar aanleiding van een aantal ervaringen met incompanyscholing voor medische staven van revalidatie-instellingen.

 

 • De volgende onderwerpen komen aan bod:
  • Algemene ontwikkelingen in samenleving en zorg en de consequenties voor de revalidatie
  • Organisatie en besturing van een medische staf en de positie van de medici in de instelling
  • Besturing van een revalidatie-instelling vanuit het perspectief van een ervaren bestuurder
  • Ontwikkeling van visie en beleid als medische staf
  • Financiering van de revalidatie en consequenties voor de bedrijfseconomie van de instelling
  • Ontwikkeling van een kwaliteitsbeleid als staf en als instelling
  • Onderlinge samenwerking in het bestuur en in de vakgroep/subvakgroepen.

  Deze onderwerpen worden behandeld door een team van deskundige docenten en sprekers onder leiding van een cursusleider met veel ervaring in de begeleiding van vakgroepen en stafbesturen in de revalidatie. Er is veel ruimte voor de onderlinge uitwisseling van ervaringen, zowel tijdens de cursus zelf als tijdens het informele gedeelte.

  In de linkerkolom op deze pagina vindt u het complete programma.

 • Prijs
  leden FMS én VvAA: € 1.500,-
  niet-leden: € 1.600,-

  Duur
  twee dagen, met overnachting

  Aantal deelnemers
  vijftien tot achttien

  Accreditatie
  ABAN: 12 punten

  Cursuscoördinatie
  Anita van Amerongen

  E anita.amerongen@academiems.nl
  T 030 – 247 41 97
  maandag en dinsdag

  Data, tijden en locatie

 • Wout Raadgers

  Wout Raadgers

  Wout is een zeer ervaren adviseur en begeleider van maatschappen, vakgroepen, medische staven en wetenschappelijke verenigingen.

  Hij startte zijn loopbaan als leraar in het voortgezet onderwijs, waarna hij twaalf jaar ervaring opdeed als opleider, trainer en personeelsfunctionaris in het bedrijfsleven. De eerste zes jaar als praktijkopleider en trainer/ docent in de procesindustrie bij Sigma Coatings te Uithoorn. Daarna zes jaar als hoofd afdeling Opleidingen en hoofd P&O a.i. bij Carlson Wagonlit Travel, een grote zakelijke dienstverlener. In 1997 heeft hij zijn eigen trainings- en coachingsbureau opgericht. Van 2000 tot 2011 werkte Wout als partner bij Falga Training, Coaching & Advies. Van 2011 tot 2015 voerde hij, samen met Pieter Ramler, de directie over de afdeling Opleidingen & Teamcoaching binnen VvAA.

  Raadgers: “Een cursus is pas goed geslaagd als u antwoord heeft op uw vragen en persoonlijk bent gegroeid.”

 • Reinout van VlietReinout van Vliet, revalidatiearts in Roessingh Centrum voor Revalidatie te Enschede en voorzitter van de medische staf, spreekt over de cursus ‘Besturen medische staf revalidatie-instellingen’. Hij heeft de cursus mede ontwikkeld en ook gevolgd.

  “Aangezien de medische staf van een revalidatiecentrum slechts uit één specialisme bestaat, namelijk revalidatieartsen, heb je te maken met een heel andere setting dan in een ziekenhuis. Om die reden heb ik de Academie voorgesteld een cursus op te zetten voor uitsluitend revalidatiecentra. Dit idee bleek aan te slaan.

  In de cursus wordt sterk benadrukt dat je de rol van de medische staf in een revalidatiecentrum écht mag pakken, inclusief de proactiviteit die daarbij wordt gevraagd. En ook dat je als medisch stafbestuur goed moet nadenken over de taakverdeling binnen je vakgroep zodat iedereen zich verantwoordelijk voelt.

  De cursusbegeleiding was dusdanig dat er veel ruimte was voor vragen en inbreng. Er werd een kader geschetst van de veranderende zorgwereld, zowel ten aanzien van innovaties als wetten en regelgeving. Eveneens kwam de nieuwe manier van werken ter sprake, waarbij de professional niet alleen inhoudelijk betrokken is maar verantwoordelijk is voor het hele proces. Aangaande de financiën werd de vraag gesteld hoe je betrokken kunt zijn bij begrotingen en jaarrekeningen. Verder kwamen thema’s naar voren waar we allemaal mee te maken hebben, zoals budget-organisatorische eenheden en de pensioenen.

  Bijzonder vond ik dat een van de directeuren van een revalidatie-instelling zich heel kwetsbaar durfde op te stellen over hoe hij aankijkt tegen de rol van de medische staf. Tijdens een boeiende interactie werden wederzijdse verwachtingen gedeeld.

  Tenslotte, het fraaie van zo’n cursus vind ik dat je als leden van verschillende stafbesturen in het land elkaar persoonlijk ontmoet. Op internet hebben we een forum waarop we elkaar bevragen over allerlei issues. Doordat je elkaar nu bent tegengekomen, is het veel gemakkelijker elkaar aan te spreken. Een mooie bijkomstigheid!”

  Reinout van Vliet
  revalidatiearts en voorzitter medische staf