Leiderschapstraining

Van medisch en bedrijfskundig managers in ziekenhuizen en GGZ-instellingen wordt niet alleen verwacht dat ze voldoende vaardig zijn in het management van hun eenheid, maar ook in staat zijn tot leiderschap. Leiderschap is een kwaliteit van de persoon en niet van de functie. De rol van een leider is het wat en het waarom van strategische keuzes, het inspireren van medewerkers tot het volgen van die keuzes en de toetsing van de juistheid van de keuzes aan de relevante omgeving. Een leider onderscheidt zich daarin van de manager, wiens eerste verantwoordelijkheid ligt bij het hoe en wanneer van de dagelijkse operatie.

Inhoud
In deze intensieve training van 18 dagdelen wordt gewerkt aan het versterken van de leiderschapskwaliteiten van het (beoogde) middle management. De nadruk ligt op het ontwikkelen van eigen vaardigheden. De training bestaat uit vier modules, waarbij ook gastdocenten en acteurs worden ingezet:

 • Module 1: Persoonlijk leiderschap (5 dagdelen met overnachting)
  Hoe geef je leiding aan jezelf? In co-creatie met je mede-cursisten en onder leiding van de trainer bouw je aan een groep, een team waarin je je durft te uiten. Waarin de sterktes en zwaktes binnen de groep en binnen jezelf je gaan helpen, als even zovele leerpunten.
 • Module 2: Leiding geven aan vooruitgang (5 dagdelen met overnachting)
  In deze module breng je persoonlijk leiderschap in praktijk. Resultaatgericht en mensgericht. Met casuïstiek uit je praktijk en de praktijk van de andere deelnemers. Het dal van de verandering en de inspiratie van de eerste successen in beeld overbrengen. Weerstand begrijpen en oplossen. Leidinggeven aan medisch-ethische dilemma’s.
 • Module 3: De omgeving (5 dagdelen met overnachting)
  Analyse van je krachtenveld. Welke actoren en factoren binnen en buiten je organisatie beïnvloeden jou in je functioneren als leider? Wie zijn ze, wat doen ze en hoe kun je wederzijds profijt van elkaar hebben? Je leert de geweldige kracht van een goed (onderhouden) netwerk.
 • Module 4: Consolidatie (3 dagdelen)
  Na een half jaar komt men weer bijeen om de ervaringen met het geleerde te delen en ervaren hiaten aan te vullen. Voor deze dag worden in module 3 praktijkopdrachten gegeven die voor alle deelnemers van belang zijn. Deze worden geëvalueerd.

 

 • Rick Lindhout

  Rick Lindhout

  Rick Lindhout is arbeids- en organisatiepsycholoog. Hij heeft veel ervaring in de zorg en organiseert en leidt leiderschapsprogramma’s in (academische) ziekenhuizen en zorginstellingen. Rick wordt regelmatig gevraagd voor begeleiding van maatschappen en teams in ziekenhuizen en zorginstellingen waar de samenwerking moeilijk verloopt. Daarnaast werkt hij als coach en counselor voor het Carrièrecentrum voor de Zorg en als counselor voor de Movir. Naast de zorg heeft hij brede ervaring in het bedrijfsleven.