Medisch management in het ziekenhuis

Ik vond de leergang heel inspirerend; prikkelgevend om meer te doen binnen de organisatie.

Deze negendaagse leergang biedt een brede inleiding in een aantal belangrijke aspecten van medisch management. Aan het eind van de cursus bent u een aanzienlijk betere gesprekspartner voor de algemeen managers waarmee u samenwerkt.

 

 • Het programma omvat de volgende modules:
  1. Strategie en beleid
  2. Leidinggeven en samenwerken
  3. Organisatie van ziekenhuis, medische staf en vakgroep
  4. Patiëntenlogistiek
  5. Personeelsbeleid
  6. Financiën
  7. Timemanagement en vergadertechniek
  8. Kwaliteitszorg
  9. Onderhandelen

  Interactieve colleges worden afgewisseld met opdrachten en vaardigheidstraining. Bij de vaardigheidstrainingen worden acteurs ingezet om mee te oefenen.

  Doelgroep
  De leergang is bij uitstek geschikt voor medisch specialisten en overige leden van medische staven met een parttime managementtaak als medisch manager, RVE-voorzitter, afdelingshoofd, vakgroepvoorzitter, maatschapsvoorzitter, e.d.

  NB
  Bij VvAA kunt u de leergang
  Management in de zorg volgen. Deze leergang kent een vergelijkbare opzet, maar is naast medisch specialisten ook gericht op alle doelgroepen binnen de gezondheidszorg.

 • Prijs
  leden Federatie én VvAA: € 3.950,-
  niet-leden: € 4.275,-

  Duur
  negen dagen van 9.30 tot 17.00 uur, gespreid over een aantal maanden, plus acht tot twaalf uur leestijd

  Aantal deelnemers
  twaalf tot zestien

  Accreditatie
  ABAN: 40 punten

  Cursuscoördinatie
  Julia Rog

  E julia.rog@academiems.nl
  T 030 – 247 43 96
  dinsdag t/m vrijdag

 • Het programma wordt verzorgd door een team van docenten, die allen zeer veel ervaring hebben in de medisch specialistische zorg. Elke module wordt ingevuld door één of twee docenten.

   

  Wout Raadgers

  Wout Raadgers

  Wout is een zeer ervaren adviseur en begeleider van maatschappen, vakgroepen, medische staven en wetenschappelijke verenigingen.

  Hij startte zijn loopbaan als leraar in het voortgezet onderwijs, waarna hij twaalf jaar ervaring opdeed als opleider, trainer en personeelsfunctionaris in het bedrijfsleven. De eerste zes jaar als praktijkopleider en trainer/ docent in de procesindustrie bij Sigma Coatings te Uithoorn. Daarna zes jaar als hoofd afdeling Opleidingen en hoofd P&O a.i. bij Carlson Wagonlit Travel, een grote zakelijke dienstverlener. In 1997 heeft hij zijn eigen trainings- en coachingsbureau opgericht. Van 2000 tot 2011 werkte Wout als partner bij Falga Training, Coaching & Advies. Van 2011 tot 2015 voerde hij, samen met Pieter Ramler, de directie over de afdeling Opleidingen & Teamcoaching binnen VvAA.

  Raadgers: “Een cursus is pas goed geslaagd als u antwoord heeft op uw vragen en persoonlijk bent gegroeid.”

 • marjolein van looijMarjolein van Looij is KNO-arts en volgde de leergang 'Medisch management in het ziekenhuis'.

  “Vooral vanuit een bepaalde nieuwsgierigheid heb ik me voor deze cursus aangemeld, want ik merkte lacunes in mijn kennis over het reilen en zeilen van een ziekenhuis. Hoe gaan de geldstromen, hoe zijn specialisten georganiseerd, hoe ziet het personeelsbeleid er uit? Ik had veel vragen die in deze leergang aan bod komen.

  Binnen ons ziekenhuis maak ik deel uit van een denktank die de strategie voor de toekomst uitstippelt. De module hoe je een ziekenhuis organisatorisch kunt inrichten, welke modellen er bestaan, kwam hierbij goed van pas. Het is leuk om te zien dat je na de cursus veel beter beslagen ten ijs komt. Verder kan ik de skills ook gebruiken bij het commissiewerk binnen onze beroepsvereniging.

  Naast theoretische kennis krijg je ook praktische handvatten. Zo leer je bij gesprekstechnieken hoe je moet onderhandelen. Tijdens rollenspellen worden zaken in de praktijk geoefend. Heel zinvol, of je nu vrijgevestigd bent of in loondienst.
  Concluderend kan ik zeggen dat ik de leergang heel inspirerend vond; prikkelgevend om meer te doen binnen de organisatie.”

  Marjolein van Looij
  KNO-arts


  petra-marije greidanusPetra-Marije Greidanus is kinderarts en volgde de cursus 'Medisch management in het ziekenhuis'.

  “De komende jaren wil ik me wat meer richten op managementtaken. Als basis daarvoor is deze cursus zeer geschikt. Niet te lang, maar wel compleet met een goede balans tussen theorie en praktijk. Leerzame onderwerpen waren bijvoorbeeld personeelsbeleid en marketing en communicatie. Ook het thema financieel management over de opzet van het kostensysteem van ziekenhuizen, vond ik zeer interessant om eens door te nemen.

  Altijd boeiend is de groepsinteractie. De deelnemers komen vanuit het hele land, maar veel moeilijke situaties zijn vrijwel identiek. En of die nu goed zijn opgelost of verkeerd, van beide kun je leren. De rollenspellen waren zeer gericht op de praktijk. Intermenselijke verhoudingen, strategie en beleid kregen volop aandacht; concrete ontwikkelingen werden eveneens meegenomen.

  Al met al vond ik de opzet van de cursus goed doordacht. Alle onderdelen die er in horen te zitten, kwamen ruimschoots aan bod.”

  Petra-Marije Greidanus
  kinderarts