Mindfulness voor zorgprofessionals

Integratie van mindfulness in de zorg verhoogt het arbeidsplezier van de zorgprofessional en draagt bij aan de kwaliteit van de zorg. Deze visie wordt ondersteund door wetenschappelijke inzichten.

Inhoud van de cursus
De 8-weekse mindfulnessbijscholing voor artsen en specialisten laat u kennismaken met de geprotocolleerde Mindfulness Based Stress Reduction training, die haar effectiviteit ruimschoots heeft bewezen. U traint vaardigheden van opmerkzaamheid en ontwikkelt een adequatere stressrespons alsmede meer veerkracht. Tevens krijgt u inzicht voor welke patiëntengroepen deze interventie van waarde is. De training laat u dus zowel kennis maken met de methodiek als dat het bijdraagt aan uw professionele functioneren. Tijdens reflectiemomenten komen beroepsspecifieke situaties aan bod en kunt u ervaringen uitwisselen met beroepsgenoten. De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat u ze vrij eenvoudig kunt integreren in uw dagelijks leven.

Mindfulness opent je blik, vergroot je geduld en verzacht je houding, waardoor patiënten zich meer gezien en gehoord weten

Wat wordt van u verwacht?
De training bestrijkt acht middagen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden. Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. U kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert men ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijnt u vaardigheden van mindfulness, waardoor u er de vruchten van plukt.

Tijdens de cursusdagen maakt u kennis met o.a. geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. U krijgt cd’s en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden oefeningen aangereikt, die u kunt toepassen in uw dagelijks leven: thuis en op het werk. Zo kunt u mindfulness meteen integreren in uw dagelijks leven.

Onze MBSR-training is evidence-based.

Accreditatie
Indien er zich tenminste drie medici van een bepaald specialisme inschrijven (inclusief o.a. huisartsengeneeskunde of ouderengeneeskunde) wordt hiervoor bij de betreffende wetenschappelijke vereniging accreditatie aangevraagd. Het is echter niet zeker, dat uw vereniging dit accepteert. Vraag het bij twijfel svp. zelf na bij uw vereniging. In elk geval verleent ABAN, in tegenstelling tot eerdere berichten, géén accreditatie voor mindfulnesstrainingen.

 

 • Barbara Doeleman - van Veldhoven

  Barbara Doeleman - van Veldhoven

  Barbara Doeleman – van Veldhoven is afgestudeerd aan de postdoctorale opleiding Mindfulness aan het UMC st. Radboud Universiteit in Nijmegen, welke zij volgde om zich verder te verdiepen in de wetenschappelijke onderbouwing en de toepasbaarheid van mindfulness-based programs. Zij volgt al ruim 25 jaar lessen, trainingen en retraites op het gebied van meditatie en van boeddhistische en westerse psychologie. Daarnaast heeft zij zich geschoold op het gebied van zijnsoriëntatie, ademtherapie en oefentherapie Cesar. Zij is directeur geweest van een multidisciplinair gezondheidscentrum en heeft die functie neergelegd om vanuit haar organisatie BFC Mindfulness & Compassie zich verder in te zetten voor de integratie van mindfulness en compassie binnen de zorg en organisatie. Deels doet zij dit in nauwe samenwerking met de Academie voor Medisch Specialisten.

  Barbara is gecertificeerd als categorie 1 trainer bij de VMBN (Vereniging Mindfulness-based trainers Nederland). Dit is de hoogst haalbare certificering op het gebied van mindfulness. Barbara zit in het bestuur van de VMBN.

 • eva van de beek mindfulness“Ik geef nu ook mijn patiënten regelmatig tips en adviezen over oefeningen die ik heb geleerd. Een zeer fijne bijkomstigheid is dat de mindfulnessoefeningen ertoe hebben geleid dat ik mijzelf in het dagelijks leven relaxter voel; ik ervaar minder vaak stress of onrust.”

  Eva van de Beek, huisarts


  jules schagen van leeuwen mindfulness“Voor iemand zoals ik, die nog nooit een seconde had gemediteerd, was mindfulness een nogal zweverig concept. De ironie is dat juist door te oefenen met mediteren je letterlijk met beide voeten op de grond gezet wordt.”

  Dr. J.H. Schagen van Leeuwen, Gynaecologie


  “Voor de dagelijkse praktijk met patiënten en collega’s zeker een aanbeveling. Zou in mijn ogen verplicht moeten zijn bij ‘visitatie’ elke 5 jaar; als maatschap of als vakgroep. De getrainde vaardigheden dragen bij aan kwaliteit en veiligheid binnen de zorg.”

  Phianne Bouwmeester, orthopedisch chirurg


  Meer testimonials