Mindfulness voor zorgprofessionals

Mindfulness opent je blik, vergroot je geduld en verzacht je houding, waardoor patiënten zich meer gezien en gehoord weten.

Barbara laat op plezierige, nuchtere, ‘niet-zweverige’ manier zien hoe mindfulness kan helpen om jezelf en je omgeving te verrijken: accepteer wat er is.” En “Voor iemand zoals ik, die nog nooit een seconde had gemediteerd, was mindfulness een nogal zweverig concept. De ironie is dat juist door te oefenen met mediteren je letterlijk met beide voeten op de grond gezet wordt.”

Met deze greep uit de reacties van collega medisch specialisten die de Mindfulness training onder leiding van Barbara Doeleman hebben gevolgd, nodigen wij u uit deel te nemen aan deze training. Zodat u met meer veerkracht, aandacht en focus,  u zich vaardiger in uw vak ontwikkelt. Tevens krijgt u inzicht voor welke patiëntengroepen deze interventie van waarde is.

 • Naast het curriculum van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) krijgt u scholing in de werkingsmechanismen van mindfulnesstraining en leert u voor welke patiënten deze benadering van waarde kan zijn. Training van mindfulness bevordert balans, stressveerkracht en tevredenheid over werk. U traint tijdens deze bijscholing vaardigheden van opmerkzaamheid. In de training voor medici krijgt het ontwikkelen van (zelf)compassie extra aandacht.

  Tijdens de training maakt u dus enerzijds kennis met de methodiek en anderzijds draagt zij bij aan uw professionele functioneren. Tijdens reflectiemomenten komen beroepsspecifieke situaties aan bod en wisselt u ervaringen uit met collega’s. De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat u ze eenvoudig integreert in uw dagelijks leven. Mindfulness helpt u om als zorgprofessional ook goed te zorgen voor uzelf. Goede zelfzorg en (zelf)compassie liggen aan de basis van hoogwaardige gezondheidszorg. Uiteindelijk is het immers de mens achter de zorgprofessional die het verschil maakt.

  Artsen die meer mindful zijn:

  • hebben meer veerkracht ten aanzien van stress.
  • zijn beter in staat om adequate beslissingen te nemen.
  • communiceren vaardiger.
  • gaan beter om met conflicten.
  • voelen zich vitaler en veerkrachtiger.
  • zijn aandachtiger en hebben meer focus.

  Wat wordt van u verwacht?

  De training bestrijkt acht dagdelen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden.

  Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. U kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert men ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijnt u vaardigheden van mindfulness, waardoor u er de vruchten van plukt.

  Tijdens de cursusdagen maakt u kennis met o.a. geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. U krijgt toegang tot audiobestanden en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden oefeningen aangereikt, die u kunt toepassen en integreren in uw dagelijks leven: thuis en in uw professionele praktijk.

  Onze MBSR-training is evidence-based.

  VvAA Opleidingen & Teamcoaching

  Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met VvAA Opleidingen & Teamcoaching.

  Incompany

  Wij kunnen deze opleiding ook op maat aanbieden voor uw organisatie en/of samenwerkingsverband, zodat de integratie van aandacht, compassie, opmerkzaamheid en stresshantering een breder draagvlak krijgt. De vergoeding hiervoor wordt overeengekomen in onderlinge afstemming.

  In overleg doen wij een voorstel op maat.

 • Prijs
  leden VvAA: € 925,-
  niet-leden: € 1.025,-

  Duur
  acht dagdelen en veel thuis oefenen

  Aantal deelnemers
  10 tot 15

  Accreditatie
  8 punten (ABC1)
  De accreditatieperiode loopt af op 1 oktober 2019. Voor alle bijeenkomsten die na deze datum plaatsvinden zal opnieuw accreditatie worden aangevraagd.

  Cursuscoördinatie
  Janis Landsbergen

  E janis.landsbergen@academiems.nl
  T 030 – 247 45 02
  maandag t/m woensdag en vrijdag

  Data, tijden en locatie

 • Barbara Doeleman - van Veldhoven

  Barbara Doeleman - van Veldhoven

  Barbara Doeleman-van Veldhoven is een pionier en expert op het gebied van mindfulness-based programs & interventions voor individu, zorg & organisatie. Tevens heeft zij zich toegelegd op mindful en compassievol leiderschap; zowel op persoonlijk als op bestuurlijk niveau. Zij is een veel gevraagd spreker en workshopbegeleider. Haar achtergrond maakt dat zij een brug kan slaan tussen contemplatieve inzichten, mindfulness & compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programs.

  Barbara is afgestudeerd aan de postdoctorale opleiding Mindfulness aan het UMC st. Radboud Universiteit in Nijmegen, welke zij volgde om zich verder te verdiepen in de wetenschappelijke onderbouwing en de toepasbaarheid van mindfulness-based programs. Zij volgt al ruim 25 jaar lessen, trainingen en retraites op het gebied van meditatie, contemplatie en boeddhistische en westerse psychologie. Zij heeft in april 2016 afscheid genomen van haar functie als directeur van een multidisciplinair gezondheidscentrum om zich vanuit haar organisatie BFC Mindfulness & Compassie verder in te kunnen zetten voor de integratie van mindfulness en compassie in zorg en organisatie (www.bfcmind.nl). Deels doet zij dit in nauwe samenwerking met de Academie voor Medisch Specialisten.

  Barbara zit in het bestuur van de VMBN (beroepsvereniging voor trainers van mindfulness-based programs in Nederland en België). Uiteraard heeft zij zelf de hoogst haalbare certificering op het gebied van mindfulness: VMBN cat.1.

 • gerda meijlerGerda Meijler is kinderarts-neonatoloog in Zwolle en volgde de cursus 'Mindfulness Based Stress Reduction'.

  “Dokters zitten veelal in de doe- en oplos modus. Soms gaan we daarin voorbij aan wat de patiënt daadwerkelijk nodig heeft en al dan niet vraagt. We staan onvoldoende open voor observeren, luisteren en zijn er soms niet helemaal bij met onze aandacht: we denken dan alweer aan een andere patiënt of een overvolle agenda. Dat speelt ons ook parten in communicatie met collega’s: we zijn er vaak 'niet helemaal bij'.

  Daarnaast ontbreekt het aan aandacht voor onszelf: wat gebeurt er in je lichaam en je gedachten, hoe is je stemming? Het bewust worden van dit alles helpt om op een open en onbevooroordeelde wijze naar jezelf en de ander te kijken. Hierdoor kan een ander reactiepatroon ontstaan wat helpt om echt te luisteren en te kijken. Bovendien geeft het meer rust en ontspanning.

  Barbara laat op plezierige, nuchtere, 'niet-zweverige' manier zien hoe mindfulness kan helpen om jezelf en je omgeving te verrijken: accepteer wat er is.”

  Gerda Meijler
  kinderarts-neonatoloog


  eva van de beek mindfulness“Ik geef nu ook mijn patiënten regelmatig tips en adviezen over oefeningen die ik heb geleerd. Een zeer fijne bijkomstigheid is dat de mindfulnessoefeningen ertoe hebben geleid dat ik mijzelf in het dagelijks leven relaxter voel; ik ervaar minder vaak stress of onrust.”

  Eva van de Beek, huisarts


  jules schagen van leeuwen mindfulness“Voor iemand zoals ik, die nog nooit een seconde had gemediteerd, was mindfulness een nogal zweverig concept. De ironie is dat juist door te oefenen met mediteren je letterlijk met beide voeten op de grond gezet wordt.”

  Dr. J.H. Schagen van Leeuwen, gynaecoloog


  “Voor de dagelijkse praktijk met patiënten en collega’s zeker een aanbeveling. Zou in mijn ogen verplicht moeten zijn bij ‘visitatie’ elke vijf jaar; als maatschap of als vakgroep. De getrainde vaardigheden dragen bij aan kwaliteit en veiligheid binnen de zorg.”

  Phianne Bouwmeester, orthopedisch chirurg