Mindfulness voor zorgprofessionals

Mindfulness opent je blik, vergroot je geduld en verzacht je houding, waardoor patiënten zich meer gezien en gehoord weten

Integratie van mindfulness in de zorg verhoogt het arbeidsplezier van de zorgprofessional en draagt bij aan de kwaliteit van de zorg. Deze visie wordt ondersteund door wetenschappelijke inzichten.

De achtweekse mindfulnessbijscholing voor artsen en specialisten laat u kennismaken met de geprotocolleerde Mindfulness Based Stress Reduction training, die haar effectiviteit ruimschoots heeft bewezen.

 

 • U traint vaardigheden van opmerkzaamheid en ontwikkelt een adequatere stressrespons alsmede meer veerkracht. Tevens krijgt u inzicht welke patiëntengroepen ook van deze training zouden kunnen profiteren. De training laat u dus zowel kennis maken met de methodiek als dat het bijdraagt aan uw professionele functioneren. Tijdens reflectiemomenten komen beroepsspecifieke situaties aan bod en kunt u ervaringen uitwisselen met beroepsgenoten.
  De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat u ze vrij eenvoudig kunt integreren in uw dagelijks leven.

  Wat wordt van u verwacht?
  De training bestrijkt acht dagdelen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden. Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. U kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert men ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijnt u vaardigheden van mindfulness, waardoor u er de vruchten van plukt.

  Tijdens de cursusdagen maakt u onder andere kennis met geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. U krijgt cd’s en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden oefeningen aangereikt die u thuis en op het werk kunt toepassen.

  Onze MBSR-training is evidence-based.

  VvAA Opleidingen & Teamcoaching
  Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met VvAA Opleidingen & Teamcoaching.

  Incompany
  Wij kunnen deze opleiding ook op maat aanbieden voor uw organisatie en/of samenwerkingsverband, zodat de integratie van aandacht, compassie, opmerkzaamheid en stresshantering een breder draagvlak krijgt. De vergoeding hiervoor wordt overeengekomen in onderlinge afstemming.

  In overleg doen wij een voorstel op maat.

 • Prijs
  leden VvAA: € 925,-
  niet-leden: € 1.025,-

  Duur
  acht dagdelen en veel thuis oefenen

  Aantal deelnemers
  10 tot 15

  Accreditatie
  8 punten (ABC1)
  NB:
  De accreditatieperiode loopt af op 19 september 2018. Voor alle bijeenkomsten die na deze datum plaatsvinden zal opnieuw accreditatie worden aangevraagd.

  Cursuscoördinatie
  Anita van Amerongen

  E anita.amerongen@academiems.nl
  T 030 – 247 41 97
  maandag t/m donderdag

  Data, tijden en locatie

 • Barbara Doeleman - van Veldhoven

  Barbara Doeleman - van Veldhoven

  Barbara Doeleman – van Veldhoven is afgestudeerd aan de postdoctorale opleiding Mindfulness aan het UMC st. Radboud Universiteit in Nijmegen, welke zij volgde om zich verder te verdiepen in de wetenschappelijke onderbouwing en de toepasbaarheid van mindfulness-based programs. Zij volgt al ruim 25 jaar lessen, trainingen en retraites op het gebied van meditatie en van boeddhistische en westerse psychologie. Daarnaast heeft zij zich geschoold op het gebied van zijnsoriëntatie, ademtherapie en oefentherapie Cesar. Zij is directeur geweest van een multidisciplinair gezondheidscentrum en heeft die functie neergelegd om vanuit haar organisatie BFC Mindfulness & Compassie zich verder in te zetten voor de integratie van mindfulness en compassie binnen de zorg en organisatie. Deels doet zij dit in nauwe samenwerking met de Academie voor Medisch Specialisten.

  Barbara is gecertificeerd als categorie 1 trainer bij de VMBN (Vereniging Mindfulness-based trainers Nederland). Dit is de hoogst haalbare certificering op het gebied van mindfulness. Barbara zit in het bestuur van de VMBN.

 • gerda meijlerGerda Meijler is kinderarts-neonatoloog in Zwolle en volgde de cursus 'Mindfulness Based Stress Reduction'.

  “Dokters zitten veelal in de doe- en oplos modus. Soms gaan we daarin voorbij aan wat de patiënt daadwerkelijk nodig heeft en al dan niet vraagt. We staan onvoldoende open voor observeren, luisteren en zijn er soms niet helemaal bij met onze aandacht: we denken dan alweer aan een andere patiënt of een overvolle agenda. Dat speelt ons ook parten in communicatie met collega’s: we zijn er vaak 'niet helemaal bij'.

  Daarnaast ontbreekt het aan aandacht voor onszelf: wat gebeurt er in je lichaam en je gedachten, hoe is je stemming? Het bewust worden van dit alles helpt om op een open en onbevooroordeelde wijze naar jezelf en de ander te kijken. Hierdoor kan een ander reactiepatroon ontstaan wat helpt om echt te luisteren en te kijken. Bovendien geeft het meer rust en ontspanning.

  Barbara laat op plezierige, nuchtere, 'niet-zweverige' manier zien hoe mindfulness kan helpen om jezelf en je omgeving te verrijken: accepteer wat er is.”

  Gerda Meijler
  kinderarts-neonatoloog


  eva van de beek mindfulness“Ik geef nu ook mijn patiënten regelmatig tips en adviezen over oefeningen die ik heb geleerd. Een zeer fijne bijkomstigheid is dat de mindfulnessoefeningen ertoe hebben geleid dat ik mijzelf in het dagelijks leven relaxter voel; ik ervaar minder vaak stress of onrust.”

  Eva van de Beek, huisarts


  jules schagen van leeuwen mindfulness“Voor iemand zoals ik, die nog nooit een seconde had gemediteerd, was mindfulness een nogal zweverig concept. De ironie is dat juist door te oefenen met mediteren je letterlijk met beide voeten op de grond gezet wordt.”

  Dr. J.H. Schagen van Leeuwen, gynaecoloog


  “Voor de dagelijkse praktijk met patiënten en collega’s zeker een aanbeveling. Zou in mijn ogen verplicht moeten zijn bij ‘visitatie’ elke vijf jaar; als maatschap of als vakgroep. De getrainde vaardigheden dragen bij aan kwaliteit en veiligheid binnen de zorg.”

  Phianne Bouwmeester, orthopedisch chirurg