Onderhandelen

Een makkelijk lopende samenwerking tussen de medisch specialist en diens collega’s, de ziekenhuisdirectie en de zorgverzekeraar is geen vanzelfsprekendheid. Vaak ontstaan lastige gesprekssituaties omdat de onderlinge belangen nu eenmaal niet altijd parallel lopen, terwijl er wel tot een resultaat gekomen moet worden.

Als u te maken krijgt met een ‘machtiger’ of een onredelijke partij, ontstaan gevoelens van onmacht en onzekerheid. De medisch specialist die een weinig coöperatieve directeur spreekt, bevindt zich in een dilemma: ben ik te zacht, dan bereik ik weinig tot niets en voel ik me tekort schieten. Ben ik te hard, dan ontstaat er een conflict, komt de relatie onder druk te staan en bereik ik waarschijnlijk ook niets.

Je zit als medicus vaak tegenover beroepsonderhandelaars, en hoe kun je daar nu tegenop?

“Ons gaat het om de inhoud, maar in de gesprekken met de Raad van Bestuur lijkt het overal over te gaan behalve de inhoud.”
“Onze tegenspeler beheerst het debat volledig. Hoe krijgen we een voet tussen de deur?”
“Wie kan het beste de onderhandelingen namens de maatschap voeren?”
“Wij zitten al lange tijd in een impasse, hoe kom je daar uit?”
“In de onderhandelingen met onze collega’s van maatschap X lopen we op eieren, want je hebt elkaar nog nodig. Hoe kunnen we het zakelijker aanpakken zonder de relatie op het spel te zetten?”

Inhoud
In deze training leert u stap voor stap de spelregels en de fasering van het onderhandelen kennen. U ontdekt waardoor sommige onderhandelingssituaties lastig voor u zijn en wat u kunt doen om effectief te sturen in het gesprek. U krijgt inzicht in hoe u kunt krijgen waar u recht op heeft zonder dat u zich brutaal of al te meegaand hoeft op te stellen. Trucjes komen er niet aan te pas, al leert u deze wel herkennen en uzelf beschermen tegen degenen, die misbruik zouden kunnen maken van uw redelijkheid.
De training is praktijkgericht en wordt opgebouwd rond een serie korte praktijksituaties. Er wordt ruim geoefend en er is volop ruimte voor vragen.

Voor wie?
Deze training is uitermate geschikt voor u wanneer u regelmatig namens de maatschap of praktijk met anderen onderhandelingen moet voeren. Maar ook voor mensen die graag meer willen weten over de principes van onderhandelen, is het een prima training.

Na de training kunt u:

 • de fasering van het onderhandelingsproces benoemen en inzetten
 • verschillende manieren van onderhandelen toepassen
 • koers houden bij tegenwind, verrassingen, blokkades
 • functioneel blijven denken
 • uw eigen rol tijdens onderhandelingen zuiver houden
 • veel gemaakte beginnersfouten herkennen en voorkomen
 • omgaan met tijdslimieten, met een machtiger partij, met onredelijkheid en discussietrucs
 • de onderhandeling goed voorbereiden
 • impasses doorbreken

In opdracht
Wij kunnen deze training ook voor uw organisatie of samenwerkingsverband op maat aanbieden waardoor deze training ook open staat voor andere medische professionals en paramedici.

VvAA Opleidingen & Teamcoaching
De Academie organiseert deze training in samenwerking met VvAA Opleidingen & Teamcoaching.

 

 • Wout Raadgers

  Wout Raadgers

  Wout is een zeer ervaren adviseur en begeleider van maatschappen, vakgroepen, medische staven en wetenschappelijke verenigingen.

  Hij startte zijn loopbaan als leraar in het voortgezet onderwijs, waarna hij twaalf jaar ervaring opdeed als opleider, trainer en personeelsfunctionaris in het bedrijfsleven. De eerste zes jaar als praktijkopleider en trainer/ docent in de procesindustrie bij Sigma Coatings te Uithoorn. Daarna zes jaar als hoofd afdeling Opleidingen en hoofd P&O a.i. bij Carlson Wagonlit Travel, een grote zakelijke dienstverlener. In 1997 heeft hij zijn eigen trainings- en coachingsbureau opgericht. Van 2000 tot 2011 werkte Wout als partner bij Falga Training, Coaching & Advies. Van 2011 tot 2015 voerde hij, samen met Pieter Ramler, de directie over de afdeling Opleidingen & Teamcoaching binnen VvAA.

  Raadgers: “Een cursus is pas goed geslaagd als u antwoord heeft op uw vragen en persoonlijk bent gegroeid.”