Profileren voor aios

Profileren kun je leren!

Het wordt steeds duidelijker: het is niet meer voldoende om vooral goed te zijn in het ‘eerste vak’: dat waar je medisch-inhoudelijk voor wordt opgeleid. Het zogenaamde ‘tweede vak’ is steeds belangrijker en het hebben van bepaalde vaardigheden kan hét verschil maken wanneer er meerdere gegadigden zijn voor een positie van arts.

Naast kunnen leidinggeven, samenwerken en onderhandelen is het in de eerste plaats essentieel om jezelf goed en authentiek te profileren. Daarom bieden wij deze intensieve driedaagse ‘stoomcursus’ aan voor iedere aios of anios die op zoek is naar de essentiele vaardigheden om zichzelf optimaal neer te kunnen zetten op de werkplek en in een selectietraject.

 • Dag 1: Presenteren

  Wanneer alle ogen op jou gericht zijn is het nodig om krachtig over te komen. Wij leren je in deze eerste trainingsdag op een praktisch toepasbare wijze, heel snel, een goed verhaal in elkaar te zetten. Wanneer de structuur van jouw presentatie of inbreng tijdens een vergadering klopt, zal je direct geloofwaardiger overkomen én mensen meekrijgen. Daarnaast is het belangrijk om goed aan te sluiten bij je publiek.

  Als je presentatie qua structuur goed in elkaar zit en de overdracht optimaal is afgestemd op jouw doelgroep, zul je het maximale rendement halen uit dat moment waarop jij in het centrum van de aandacht staat.

  Je leert deze eerste dag hoe je:

  • Snel en concreet een presentatie in elkaar kunt zetten
  • Optimaal aansluit bij je publiek
  • Om kunt gaan met spreekangst en zenuwen
  • Om kunt gaan met lastige vragen
  • Jezelf optimaal kunt profileren tijdens het presenteren

  Dag 2: Profileren

  Het is belangrijk om je specifieke persoonlijke kwaliteiten te kennen, deze verder te ontwikkelen én de juiste keuzes te maken. Op deze tweede trainingsdag ontwikkel je een toepasbaar profiel voor jezelf: waar ben je goed in, waar wil je nog beter in worden, hoe breng je dit goed onder woorden én geef je de juiste voorbeelden om dit aan jouw omgeving duidelijk te maken.

  Timemanagement is essentieel, zodat je voldoende tijd hebt om bezig te zijn met dat wat jij belangrijk vindt: ’nee zeggen’ tegen het een is ‘ja zeggen’ tegen iets anders.

  Daarnaast krijg je deze dag de uitslag van de Persoonlijke Profiel Analyse (PPA), waardoor je duidelijkheid krijgt op welke plek en in welke situatie jij het best tot je recht komt. Deze gerenommeerde methode wordt steeds meer gebruikt in selectietrajecten binnen de medische wereld.

  Je leert deze dag:

  • Wat je belangrijkste kwaliteiten zijn en hoe je deze kunt inzetten
  • In welke werkomgeving jij het best tot je recht komt
  • Hoe je timemanagement eenvoudig kunt toepassen
  • Wat de uitslag is van jouw Persoonlijke Profiel Analyse (PPA)

  Dag 3: Solliciteren

  Een sollicitatiegesprek is hét moment waarop alles samenkomt: hier moet jij jezelf optimaal presenteren, profileren én goed aansluiten bij je gesprekspartners. Wij leren je op deze laatste trainingsdag hoe je een selectiegesprek goed voorbereidt en waar een sterke brief en CV aan moeten voldoen. Ten slotte ga je deze dag ‘op gesprek’ bij de selectiecommissie van de plek waar jij het liefst zou willen werken. Deze oefening is als een laatste pitstop voor de praktijk. Uit onderzoek blijkt dat het oefenen van een spannend gesprek ervoor zorgt dat je tijdens het daadwerkelijke gesprek minder last hebt van spanning. Verder oefen je het ijsbreken en goed antwoord geven op standaard- maar ook op lastige vragen. Iedere cursist krijgt praktisch toepasbare persoonlijke feedback mee.

  Je leert deze dag:

  • Hoe je een selectiegesprek optimaal kunt voeren
  • Hoe je een sterke brief en CV maakt zodat je ‘eruit springt’
  • Hoe je aan zelfsturing kunt doen tijdens het gesprek
  • Welke valkuilen je moet omzeilen
  • Hoe je authentiek blijft binnen je professionele rol
  • Hoe jij de selecteurs effectief ‘de juiste kant op’ beïnvloedt
 • Prijs
  leden DJS : € 1.350,-
  niet-leden: € 1.495,-

  Duur
  drie dagen

  Aantal deelnemers
  twaalf tot zestien

  Cursuscoördinatie
  Julia Rog

  E julia.rog@academiems.nl
  T 030 – 247 43 96
  dinsdag t/m vrijdag

  Data, tijden en locatie

 • Mascha Gibbs-de Ridder

  Mascha Gibbs-de Ridder

  “In mijn ogen worden trainingsdoelstellingen bereikt door het creëren van een veilig klimaat, interactieve deelname, heldere uitleg, veel oefenen maar ook tijd om op te laden. Ik vertrek altijd vanuit de vragen en concrete voorbeelden van de deelnemers uit de praktijk en zorg ervoor dat ze aan het einde van de training met de eerste oplossende stappen aan de slag kunnen.”

  Mascha heeft haar achtergrond in de zakelijke dienstverlening, o.a. als leidinggevende en later als trainer. In 2006 besloot ze om als zelfstandig trainer verder te gaan en geeft ze trainingen voor VvAA opleidingen & teamcoaching. Ze begrijpt als geen ander waar cursisten in de zorgorganisaties van vandaag tegen aanlopen en op welke manier zij kunnen worden uitgedaagd.

  Haar kracht ligt in het op zeer pragmatische en enthousiaste wijze trainen van mensen. Zij verzorgt o.a. de trainingen Time- en stressmanagement en Tijdbesparend vergaderen.


  Remco HeukelsRemco Heukels

  Remco Heukels verzorgt inmiddels meer dan vijftien jaar trainingen op het gebied van het ‘tweede vak’ van de moderne medicus en richt zich vooral op praktisch toepasbare managementvaardigheden.

  Daarnaast is hij gespecialiseerd  in de volgende trainingsthema’s: Persoonlijke Effectiviteit, Overtuigend Overkomen, Non verbale communicatie, Effectief communiceren, Presentatietechnieken en Onderhandelingsvaardigheden.

  Vanaf 2004 werkt hij voornamelijk binnen de gezondheidszorg en geeft hij onder andere via de Academie trainingen aan (aankomend) medisch specialisten en paramedici.

  Hij kan helder en vlot analyseren waar een cursist aan effectiviteit kan winnen in de werksituatie, zonder daarbij in theoretische modellen te vervallen. Hij verschaft inzicht en laat dat volgen door korte, praktische oefeningen.

  Daarnaast functioneert Remco regelmatig als gespreksleider en dagvoorzitter op congressen en symposia.