Training Omgaan met SOLK

In het begin was het behoorlijk wennen. Nu ik een aantal maanden met de adviezen voor het effectief geruststellen heb gewerkt, blijkt het voor patiënten echt gemakkelijker te accepteren, wanneer het lichamelijk onderzoek niet afwijkend is.

Veel specialisten komen in hun praktijk in contact met patiënten met ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK). Het percentage poliklinische patiënten met onverklaarde klachten bedraagt voor neurologen, gynaecologen en reumatologen ten minste veertig procent.

Goede arts-patiënt-communicatie is dé sleutel tot doelmatige medische zorg voor patiënten met SOLK. Wat zijn de laatste wetenschappelijke inzichten over dit verschijnsel en hoe benadert u een patiënt bij wie dit wordt geconstateerd?

De Academie biedt in samenwerking met Erasmus MC een nieuwe, evidence-based training over omgaan met patiënten met dergelijke somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

 

Bekijk meer filmpjes over deze training op ons Youtubekanaal.

 

 • De training bestaat uit drie bijeenkomsten met een interval van enkele weken. Er wordt gewerkt met kleine groepen onder begeleiding van twee ervaren trainers. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema en is erop gericht artsen vertrouwd te maken met het toepassen van cognitief gedragstherapeutische technieken in de consultvoering gericht op patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

  De training bestaat uit het aanbieden van korte theoretische fragmenten in combinatie met veel ruimte voor het oefenen van vaardigheden met eigen casuïstiek. Het programma is zo opgebouwd, dat er steeds na elke bijeenkomst een aantal weken ruimte is gepland om de vaardigheden in de eigen praktijk toe te passen.

  Aanvullende informatie
  Promotieonderzoek dr. Anne Weiland
  Artikel in Trouw van 29 mei 2015 over begrepen versus onverklaarde klachten.

  In opdracht
  Deze cursus kan ook incompany verzorgd worden.

 • Inschrijven medisch specialisten en aios Erasmus MC
  Via het congresbureau van het Erasmus MC

  Prijs
  leden FMS én VvAA: € 950,-
  niet-leden: € 995,-

  Duur
  drie middagen

  Aantal deelnemers
  10 tot 12

  Accreditatie
  ABAN: 12 punten

  Cursuscoördinatie
  Julia Rog

  E julia.rog@academiems.nl
  T 030 – 247 43 96
  dinsdag t/m vrijdag

  Data, tijden en locatie

 • Anne Weiland

  Anne Weiland

  Anne Weiland (1959) is werkzaam voor de afdeling Interne Geneeskunde in het Erasmus MC en heeft een jarenlange ervaring in het onderwijs aan huisartsen en medisch specialisten. Ze geeft trainingen aan aios en medisch specialisten in het omgaan met SOLK-patiënten. Daarnaast is ze bekend met het werken in de kliniek vanuit haar eerdere functie als hoofd van de sector Psychosociale Zorg in het Erasmus MC.

  Zij promoveerde op 30 september 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp ‘Communicatietraining voor medisch specialisten gericht op patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’.

  Medisch specialisten leren door deze training een efficiënt consult te voeren, waarbij ze zichzelf én de patiënt serieus nemen. Ze leren hun uitleg over de klachten af te stemmen op de patiënt, effectief gerust te stellen en onnodige onderzoeken te voorkomen. Ook wordt aandacht besteed aan de rapportage en communicatie met de huisarts. De training wordt door de artsen beoordeeld met een 9,3 vanwege de hoge praktische waarde voor hun alledaagse consulten.

  Naast haar werk in het Erasmus MC heeft ze een eigen praktijk, gericht op de coaching van medisch specialisten en aios.

 • kitty sliekerKitty Slieker, internist in Ziekenhuis Bernhoven te Uden, volgde de training ‘Omgaan met SOLK’.

  “In ons ziekenhuis is er geen duidelijke visie op SOLK-klachten. Iedereen handelt naar eigen inzicht, niemand is echt voorbereid, terwijl je mensen met (deels) onverklaarbare lichamelijke klachten toch goede aandacht wil geven.

  Daarom vond ik het zinvol om met een collega de cursus te doen. Ik heb vooral geleerd om op een structurele manier gesprekken te voeren. Waar let je op? Hoe geef je feedback op klachten? De geboden handvatten voor consultvoering waren zeer nuttig.

  De interactie met de andere deelnemers maakte de cursus extra boeiend. Heel bijzonder was dat er zoveel verschillende specialismen aanwezig waren, waaronder bijvoorbeeld orthopeden die mensen behandelen met onbegrepen gewrichtsklachten. Iedereen heeft wel ervaring met mensen met SOLK-klachten. Het horen van al die ervaringen, het uitwisselen van gedachten, vond ik erg waardevol.

  Zelf kan ik nog steeds heel veel leren op het gebied van SOLK-klachten, maar ik weet nu wel waar ik op moet letten. Ik heb het gevoel voldoende bagage te hebben om aan de slag te gaan. Dat heeft de training mij zeker geboden.”

  Kitty Slieker
  internist


  guido brouwersGuido Brouwers is orthopedisch chirurg binnen de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Den Helder. Hij volgde de training ‘Omgaan met SOLK’.

  “Soms is het lastig om bij patiënten in korte tijd door te dringen tot de kern, zeker als je zelf al het gevoel hebt dat de klachten weinig om het lijf hebben. Je kunt dan kortaf zeggen dat je niets geks ziet, maar dat werkt niet. Deze cursus biedt handvatten om met behulp van een vijftal thema’s een goede draai aan een consult te geven, waarbij de patiënt tevreden naar huis gaat. Je oefent met elkaar in kleine groepjes, samen met een begeleider die luistert en bijstuurt.

  Ik was overigens verrast hoe algemeen bekend het fenomeen SOLK is. Je ziet hoe internisten, reumatologen en revalidatieartsen met hun ogen naar deze problemen kijken. Het grappige van dit soort interdisciplinaire trainingen is dat je ook van elkaar leert.

  Veel cursussen zijn specifiek gericht op de ‘harde’ aspecten van de beroepsuitoefening. In mijn geval het verbeteren van je operatietechniek of diagnosestelling. Deze cursus belicht een andere vaardigheid, maar beslist niet op een softe manier. De gesprekstechnieken worden op een universitaire manier gebracht. Het waren drie welbestede dagen.”

  Guido Brouwers
  orthopedisch chirurg