Van de moderne medisch specialist wordt verwacht dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt op terreinen als samenwerking, innovatie, preventie en doelmatigheid. Hoe bereidt u als opleider uw aios hierop voor? Lukt het u goed om het thema medisch leiderschap in te passen in uw dagelijkse opleidingspraktijk? Of weet u niet goed waar te beginnen?

Nieuwe interactieve leergang

De Federatie Medisch Specialisten biedt u al de helpende hand met het rapport Medisch leiderschap in de medische vervolgopleiding, en nu is in samenwerking met de Academie voor Medisch Specialisten en BetterFuture ook een training Medisch leiderschap voor opleiders ontwikkeld.

Het is een uitdagend programma, waarin u direct aan de slag gaat met uw eigen ervaring en die van anderen. U gaat eens niet in een klas zitten, maar laat u verrassen door onconventionele leermethoden waardoor u kunt loskomen van vaste patronen. Het is een intensief, persoonlijk leerproces, waarvan u de blijvende effecten zult ondervinden.

marijke eurelings opleiderVerankering van medisch leiderschap in de opleiding

Marijke Eurelings, neuroloog en opleider in het Spaarne Gasthuis, gaf in De Medisch Specialist van juni al aan waarom het belangrijk is om medisch leiderschap te verankeren in de opleiding: “Aios moeten, naast de keuze voor een inhoudelijke specialisatie, al vroeg en structureel in de opleiding nadenken over wat voor dokter zij zijn of willen worden. De vraag is waarvoor je je honderd procent wilt inzetten. Wat geeft je plezier in je werk, wat zijn de energiebronnen die jou motiveren bij te dragen aan betere patiëntenzorg? Je moet ontdekken wat je wilt en hoe je daar komt.”

De training Medisch leiderschap voor opleiders helpt hen om zich te richten op wat de aios wil bereiken. Voor dit ‘dienend leiderschap’ is het nodig dat opleiders kritisch kijken naar hun eigen rol bij het opleiden van jonge dokters. Daarvoor het is het belangrijk de eigen leiderschapskwaliteiten te kennen en te ontwikkelen. De nieuwe training voorziet hierin.

Inschrijving is geopend

Vanaf heden kan worden ingeschreven; kijk hier voor meer informatie.