Op 15 maart pleitte onze hoogleraar Carina Hilders in Zorgvisie voor aandacht voor de zorgprofessional. Om hoogwaardige zorg voor de patiënt te kunnen blijven leveren moet de zorgprofessional optimaal ondersteund worden. Balans is hierbij het sleutelwoord; balans tussen werk en privé, balans op het vlak van persoonlijke en professionele kwaliteiten, en tussen de zachte kant van de zorg en de harde kant van de cijfers en kwaliteitsindicatoren.

Sleutel tot hoogwaardige zorg

Compassievol medisch leiderschap is één van de meest fundamentele factoren om een cultuur te creëren waarin de mensen die de hoogwaardige zorg moeten leveren zelf gezond en veerkrachtig zijn. Het ondersteunt de intrinsieke motivatie van medewerkers en bekrachtigt de intentie die aan de basis van gezondheidszorg ligt: het verzachten van lijden. Dit betoogt de Engelse hoogleraar organisatiepsychologie Michael West, die op 24 november 2017 keynote speaker was op de invitational conference Compassie: hoeksteen van medisch leiderschap.

West, Senior Fellow bij The King’s Fund, de denktank van de Britse National Health Service in London, is ook één van de workshopbegeleiders bij Compassievol medisch leiderschap, het driedaagse programma dat we naar aanleiding van de geslaagde invitational hebben ontwikkeld in samenwerking met BFC Mindfulness en Compassie.

Naar het volledige programma en inschrijven