Om ervoor te zorgen dat je als beginnend medisch specialist goed voorbereid bent op je leidinggevende- en managementtaken, is er bij de Academie voor Medisch Specialisten veel aandacht voor de scholing van aios. Daarbij werkt de Academie nauw samen met onder andere het Platform Medisch Leiderschap, wetenschappelijke verenigingen, aios en opleiders. Prof. Dr. Margriet Schneider, opleider en divisievoorzitter interne geneeskunde en dermatologie in het UMC Utrecht, is nauw betrokken bij het KNMG project “Can better” en het Platform Medisch Leiderschap. Zij vertelt wat medisch leiderschap precies inhoudt en waarom managementvaardigheden onontbeerlijk zijn voor elke aios.
Drie niveaus van leiderschap
Als medisch specialist ben je onderdeel van een complexe organisatie, wordt transparantie geeist over je resultaten en werk je nauw samen met collega’s, ondersteunend personeel en andere zorgverleners, zoals verpleegkundigen, huisartsen en apothekers. Het leidinggeven en managen begint dus al vanaf dag 1. Het is onderdeel van de dagelijkse zorg voor je patienten en daarom moet iedere medisch specialist deze kennis en vaardigheden hebben. Dit Frontline leadership is het eerste niveau van leiderschap in de leiderschapspiramide en onontbeerlijk voor iedere specialist. Aios moeten een aantal basisvaardigheden kunnen ontwikkelen binnen de opleiding. Een van de middelen om je hier verder in te bekwamen is bijvoorbeeld door te leren hoe je processen op de werkvloer, binnen je directe invloedssfeer kunt managen en veranderingen kunt doorvoeren. In Utrecht gebeurt dit tijdens Verwonder & Verbetersessies gedurende de opleiding.
Wie affiniteit heeft met en talent heeft voor leidinggeven, kan zich verder ontwikkelen tot een volgend niveau van leiderschap. De Academie biedt daarvoor diverse trainingen aan (opmaat en incompany). Het tweede niveau van leiderschap, dat we Service leadership noemen is het leiderschap van maatschap, een RVE of grote projecten binnen een organisatie.
Ten slotte is er een derde groep die voorzitter van een RvB of een andere organisatie wordt, de zogenaamde Institutional leaders. Om aios op deze posities voor te bereiden ontwikkelen de Academie en het Platform, wetenschappelijke verenigingen en aios een Talentenklas. Er komen 4 modules verspreid over 18 maanden, zodat er voldoende tijd is om opdrachten cq projecten uit te voeren. De eerste module start in november. Aios kunnen zich hiervoor opgeven en hun inschrijving moet bekrachtigd worden door hun opleider.
Artsen ‘in the lead’
Belangrijk is dus dat aios op tijd beginnen met het ontwikkelen van hun managementvaardigheden en zich bewust zijn van hun leiderschapsrol ook in de directe praktijk. De basic skills hebben ze straks nodig in hun dagelijkse werk én het is een goede manier om uit te vinden of ze hierin verder willen. We gaan in de opleiding voldoende aandacht voor de competentie leiderschap inbouwen. We streven ernaar om deze competentie in te bedden in de opleiding, zodat artsen ook in de toekomst ‘in the lead’ kunnen blijven”, of beter nog hun verantwoordelijkheid kunnen blijven nemen.
Update 21 juli 2015:
De inschrijving voor de Talentenklas aios 2016 is geopend!