Project Description

Basiscursus Ziekenhuismanagement voor aios VUmc

Versneller voor medisch leiderschap

Van medisch specialisten wordt steeds meer verwacht, ook op het gebied van leiderschap en managementvaardigheden. Die skills ontwikkel je als aios vooral in de praktijk. De Academie verzorgt in samenwerking met het instituut Onderwijs en Opleidingen van VUmc jaarlijks drie tot vijf basiscursussen ziekenhuismanagement. Deze cursussen zijn verplicht voor aios van de OOR van VUmc. Hiermee verkrijg je een solide basis van meer kennis en begrip van het systeem waarbinnen je functioneert.

Deelnemers weten na afloop hoe zij moeten handelen binnen de context van de organisatie en het beleidsproces van het ziekenhuis (en partijen die daarbij betrokken zijn) om tot een optimale inrichting van hun eigen patiëntenzorg te komen. Bovendien helpt de aangereikte kennis over zorgstelsel en financiering van de zorg om beter gefundeerde keuzes te maken.

Programma
De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Organisatie van het zorgstelsel
  • Financiering van de medisch specialistische zorg
  • Organisatie van ziekenhuis en medische staf
  • Ontwikkeling en implementatie van beleid
  • Onderlinge samenwerking binnen vakgroepen

Deze cursus is in samenwerking met het instituut Onderwijs en Opleidingen van VUmc (jaarlijks drie tot vijf basiscursussen ziekenhuismanagement). Deze cursussen zijn verplicht voor aios van VUmc.

Voor wie?
Aios (laatste fase opleiding)
Leden opleidingsgroep

Duur
2 dagen (en 4 uur huiswerk)

Locatie
VUmc Amsterdam

Overige bijzonderheden
Maximaal 10-15 deelnemers

Inschrijven

Waarom kiezen voor de basiscursus Ziekenhuismanagement voor aios in Amsterdam?

  • Inzicht in de organisatie van het zorgstelsel en de financiering van medisch specialistische zorg.
  • Begrip van de organisatie van ziekenhuis en medische staf en de onderlinge samenwerking breed, met extra focus op het VUmc.

  • Handvatten voor het vertalen van beleid naar doelen.
  • Ruimte voor interactie en inbreng van eigen vragen en leerdoelen.
  • Kleine groep maakt individuele begeleiding en intensieve interactie mogelijk.
Inschrijven

Organisatie

Cursusbegeleider Jacqueline van den Berg
Jacqueline heeft het ondernemen van huis uit meegekregen. Zij werkte van jongs af aan in de commerciële leiding van een internationaal bedrijf dat (technische) innovatie en klantgerichtheid hoog in het vaandel heeft staan.

Haar entree in de zorg maakte zij ruim vijftien jaar geleden als ambtelijk secretaris voor IJsselmeerziekenhuizen (MC Zuiderzee), waar zij alle facetten van de ziekenhuisorganisatie heeft leren kennen. Daar ontwikkelde zij haar liefde voor de sector. Als directeur van een cardiologiecentrum verbreedde zij haar kennis en investeerde in de samenwerking met de eerste lijn.

Momenteel is zij directeur van twee gezondheidscentra, waar zij de veranderingen in de Nederlandse zorg voor de eerste lijn doorvoert en werkt aan het verder verstevigen van horizontale en verticale samenwerkingsverbanden.

Inschrijven

Inschrijven

De inschrijving vindt plaats via de website van PAOG VUmc.

Daar vind je ook alle praktische informatie, zoals data, tijden, locatie en prijs. De basiscursus wordt een aantal keren per jaar georganiseerd. Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de leergang al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met:
Janis Landsbergen (opleidingscoördinator)

088 – 505 34 33
E-mail Janis