Project Description

Inleiding ziekenhuisfinanciën

Als medisch professional meedenken over financiële vraagstukken? Volg dan deze basiscursus

Ons huidige zorgstelsel biedt medisch specialisten en zorgprofessionals meer ruimte voor ondernemerschap. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om een eigen zorgonderneming op te richten, en binnen zorginstellingen worden strategische en bedrijfseconomische verantwoordelijkheden steeds vaker op decentraal niveau belegd.

Medische professionals met kennis en vaardigheden op financieel gebied hebben een streepje voor. Het is immers belangrijk dat zorginhoudelijke plannen worden ondersteund door een financieel gezonde bedrijfsvoering. Deze tweedaagse cursus biedt u een algemene, goede basis om daaraan bij te kunnen dragen. Dit is de gecomprimeerde variant van onze zesdaagse Leergang ziekenhuisfinanciën.

Programma Inleiding ziekenhuisfinanciën

In het tweedaagse programma komen zowel theorie als praktijk aan bod. U krijgt antwoord op vragen als:

  • Wat zijn de consequenties van de nieuwste regelgeving voor ziekenhuis en medische staf?
  • Opereert onze afdeling bedrijfseconomisch verstandig?
  • Hoe kan ik zien of ons ziekenhuis financieel gezond is?
  • Hoe bepaal je het verschil tussen de kostprijs en de vraagprijs van een DBC?
  • Hoe maak je een goeie businesscase van een investeringsvraag?

8,3

Deze opleiding wordt door deelnemers gewaardeerd met een 8,3

Doelgroep
Medisch specialisten en overige leden van medische staven

Duur
Twee dagen

Accreditatie
12 punten (ABAN)

Locatie
Utrecht of omgeving

Kosten
€ 1.370,-

Overige bijzonderheden
Circa 10-14 deelnemers per leergang

Inschrijven

Waarom kiezen voor onze Inleiding ziekenhuisfinanciën?

  • Een praktisch toepasbare inleiding in bedrijfseconomische en financiële onderwerpen die voor medisch specialisten en professionals relevant zijn.
  • Breed opgezet: van basiskennis tot actuele ontwikkelingen.
  • Ruimte voor eigen casuïstiek.
  • Opleiding van ervaren financieel en bedrijfskundig adviseur die zelf ook arts is.
  • De Academie voor Medisch Specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent de praktijk.
Inschrijven
Training stafbestuur GGZ

Ervaring

Tineke Vos (ziekenhuispsychiater) over de Inleiding ziekenhuisfinanciën:
“Ongeveer een jaar geleden ben ik voorzitter geworden van de Vereniging Medische Staf. Deze bestaat voor tachtig procent uit zelfstandig gevestigde specialisten. Ik ben ‘dienstverbander’ en heb mij nooit bezig hoeven houden met financiën. Het is ook niet zozeer mijn passie, eerlijk gezegd. Maar in mijn nieuwe rol heb ik wel de behoefte aan basiskennis om de discussies enigszins te kunnen doorgronden.
De tweedaagse cursus heeft voldaan aan mijn verwachtingen. Eerst werd in het kort de historie van de ziekenhuisfinanciën geschetst, vervolgens werd de informatie concreet toegespitst op de actuele stand van zaken. We kregen aansprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, daardoor werd de materie toegankelijk. De docent vond ik fantastisch; hij hield goed zicht op het lesprogramma en bood aan de andere kant alle ruimte voor interactie met de groep. Ik had niet gedacht dat ik deze materie zo leuk zou vinden.”

Inschrijven

Ervaring

Programmaleider Jaap Doets:
“Vanuit mijn ervaring met het adviseren en begeleiden van maatschappen, vakgroepen en medische staven bij de inrichting van hun organisatie, de bedrijfsvoering en het opzetten van zorgondernemingen, kan ik veel praktijkvoorbeelden geven. Dat maakt deze inleiding gevarieerd en herkenbaar voor de deelnemers.”

Inschrijven

Inschrijven

De leergang start in principe twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de leergang al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor Medisch Specialisten.

088 – 505 34 33
E-mail ons