Project Description

Management voor medici

Versterk je bestuurlijke en managementkennis in dé postdoctorale leergang voor medici

Alle aspecten die van belang zijn voor bestuurlijke managementvraagstukken in een ziekenhuis of andere zorginstelling passeren de revue: marktontwikkelingen, strategie en verandermanagement, leiderschap, financiën, organisatie, ondernemerschap en samenwerking. Van wetenschappelijke perspectieven tot directe toepassing in de zorg. Management voor medici is dé basis voor ervaren en startende medici die bestuurlijke en/of leidinggevende functies vervullen of ambiëren.

Deze leergang is destijds ontwikkeld door de hoogleraren Jan Moen en Aad de Roo en bestaat al meer dan vijfentwintig jaar. Sinds 2012 biedt De Academie in samenwerking met de Universiteit van Tilburg (Tranzo) deze altijd actuele en geüpdatete postdoctorale leergang aan. De programmaleider Paul Wormer is niet praktiserend arts, MBA en ervaren adviseur en begeleider bij organisatie- en loopbaanvraagstukken van zorgorganisaties en medici.

Programma: In totaal 8 modules over:

 • Leiderschap (twee modules)
 • Zorgstelsel
 • Financiën
 • Strategie en verandermanagement
 • Ondernemerschap
 • Organiseren
 • Samenwerking

8,7

Deze opleiding wordt door deelnemers gewaardeerd met een 8,7

Doelgroep
Medisch specialisten met een parttime functie als (staf/MSB/VMSD) bestuurder of medisch manager in een ziekenhuis, GGZ-instelling of revalidatie-instelling.

Duur
16 dagen, per module 2 dagen met avond en overnachting (altijd maandag en dinsdag).

Accreditatie
40 punten (ABAN); NVZA op aanvraag.

Studiebelasting
Extra studiebelasting: vier tot acht uur leestijd en huiswerk per module.

Locatie
Midden van het land.

Kosten
€ 11.750,-
(Inclusief boeken, inclusief kosten vergaderarrangement, exclusief kosten hotelovernachting.)

Overige bijzonderheden
Maximaal 20 deelnemers per leergang.

Inschrijven

Waarom kiezen voor Management voor medici?

 • Relatief snel en intensief opdoen van gerichte bestuurlijke kennis en vaardigheden.
 • Wetenschappelijk onderbouwd programma, met accent op directe toepasbaarheid.
 • Leren in een netwerk van collega’s met vergelijkbare ervaringen in andere zorgorganisaties.

 • Individuele begeleiding en intensieve interactie in kleine groep.
 • Ruimte voor eigen casuïstiek.
 • Les van ervaren managers, deskundigen en zorgbestuurders.

 • De Academie voor medisch specialisten is al jarenlang gespecialiseerd aanbieder.
 • Al tientallen jaren positieve ervaringen en reviews.
Inschrijven

Ervaring

Lonneke de Lau (neuroloog en medisch manager kwaliteit en veiligheid) over de Leergang Management voor medici:
”Als vakgroepvoorzitter Neurologie handelde ik vooral op mijn gevoel. Toen ik gevraagd werd voor het bestuur van de medische staf volstond dat niet meer. Ik wilde meer theoretische en praktische kennis hebben, bijvoorbeeld hoe een ziekenhuisorganisatie in elkaar zit, hoe de financiering van de gezondheidszorg werkt en hoe je onderhandelingen voert. Het opdoen van kennis binnen een geïnteresseerde groep van specialisten vond ik geweldig. Verder was er ruimte voor intervisie waarbij je veel ontdekt over jezelf. Het was intensief, maar ik ging altijd met veel energie naar huis. Als ik nu aan tafel zit met bestuurders, merk ik het verschil: ik haal er meer uit en kan meer inbrengen.”

Inschrijven

Ervaring

David Baden (SEH-arts) over de Leergang Management voor medici:
“Vond de leergang goed aansluiten op mijn kennis en zorgde voor een verdieping daarvan. De programmeleider (Paul Wormer) heeft gedurende de leergang interessante sprekers uitgenodigd, die een brede vertegenwoordiging zijn van het werkveld, waarbij de lezingen een goede combinatie waren van theoretische achtergrond en praktijkkennis. De leerboeken, opdrachten en de terugkerende spreker (Piet-Hein Buiting) zorgden voor een stevige basis en rode draad door de leergang. Tussen de lezingen door gaf de interactie met de andere cursisten een mooie uitwisseling en fijne sfeer. Waarbij, mede door de intervisie, de ervaringen van de andere cursisten ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van ‘soft-skills’ in deze leergang. Heb de leergang dan ook ervaren als een zeer positieve ervaring voor mijn persoonlijke ontwikkeling”

Inschrijven

Ervaring

Programmaleider Paul Wormer:
“Mij valt vaak op dat het er niet alleen om gaat de processen goed af te stemmen en in te regelen. Was het maar zo ‘simpel’. De complexiteit komt altijd op het vlak van samenwerken. Met de factor vertrouwen als solide basis voor excelleren. Hoe doe je dat?
Die complexiteit begeleid ik door het juiste gesprek aan te wakkeren, de denkrichting te beïnvloeden en enthousiasme te bevorderen. Natuurlijk ligt er een bestuurlijke en bedrijfskundige grondslag onder, gecombineerd met kennis van de wetenschap en organisatiekunde. Dat samen brengt ieder samenwerkingsvraagstuk terug naar de proporties waar het om gaat: prettiger en effectiever samenwerken zodat de organisatie ook beter loopt. In deze intensieve leergang koppelen we theorie aan de praktijk en de gewenste toekomst in deze direct toepasbare leergang.”

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. De leergang start elk jaar na de zomervakantie.
Na inschrijving volgt een online kennismakings- en intakegesprek

Inschrijven

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met:
Anita van Amerongen (opleidingscoördinator)

088 – 505 34 33
E-mail Anita