Project Description

Managementcursus voor laboratoriumspecialisten i.o.

Voor een optimale aansturing van het medisch lab van de toekomst

Ook van aankomend laboratoriumspecialisten wordt veel verwacht: zij moeten niet alleen vakinhoudelijke kennis hebben, maar worden ook ingezet om mee te denken over de vraag hoe het medische laboratorium zijn positie kan versterken. Om hen daarvoor toe te rusten heeft De Academie voor medisch specialisten in samenwerking met de werkgroep managementcursus dit intensieve managementprogramma ontwikkeld.

Het programma vergroot de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de optimale aansturing van het medische laboratorium van de toekomst. Een lab dat opereert in een complexe omgeving, met diverse spelers en stakeholders, waar kwaliteit, efficiency, samenwerking en innovatie alleen nog maar belangrijker worden.

Programma
De cursus is opgebouwd uit drie blokken, met elk een eigen thema.
Blok 1

 • de organisatie van het ziekenhuis en de rol/positie van het lab binnen de complexe ziekenhuisorganisatie
 • ervaring uit de praktijk
 • opdracht visie/beleid.

Blok 2

 • verandermanagement en de vaardigheden die nodig zijn om leiding te geven aan een laboratoriumorganisatie
 • oefenen met vaardigheden als communicatie, conflicthantering en leiderschapsstijlen

Blok 3

 • kwaliteitsmanagement vanuit een managementperspectief
 • de eigen rol bij interne en externe audits (voorbereiding, uitvoering, evaluatie en follow-up, hoe geef je leiding aan dit proces)
 • begeleiding van de optimalisatie van processen (Lean, Six Sigma).

8,3

Deze opleiding wordt door deelnemers gewaardeerd met een 8,3

Doelgroep
Managementcursus voor laboratoriumspecialisten i.o.

Duur
In totaal 3 blokken van 2 tot 3 dagen met overnachtingen.

Locatie
Villa Heidebad in Epe (Gelderland).

Kosten
€ 4.495,-

Overige bijzonderheden
In 2023 verzorgen wij deze managementcursus zowel in het voorjaar als in het najaar. Schrijf je in op de wachtlijst om op de hoogte te worden gehouden van data. Het is momenteel nog niet zeker of deze cursus ook in 2024 plaatsvindt.

Inschrijven

De sterke punten van de Managementcursus voor laboratoriumspecialisten i.o.

 • Scherper inzicht in de organisatie van het zorgstelsel en de financiering van medisch specialistische zorg.
 • Meer begrip van het bedrijfseconomische en politieke Umfeld waarin het medisch lab opereert.
 • Concrete handvatten voor opstellen van een strategisch plan en de doorvertaling in jaarplannen, projectplannen kostprijsberekeningen en een planning- en controlcyclus.
 • Managementvaardigheden versterken, zoals feedback geven, onderhandelen, conflicthantering, schrijven van persoonlijk ontwikkelplan, situationeel leidinggeven, vergadertechniek, het voeren van verschillende soorten gesprekken.
 • Ruimte voor interactie en inbreng van eigen vragen en leerdoelen.
 • Kleine groep maakt individuele begeleiding en intensieve interactie mogelijk.
 • De Academie voor Medisch Specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.
Inschrijven
Training stafbestuur GGZ

Ervaring

Marieke Frasa (klinisch-chemicus) over de Managementcursus voor laboratoriumspecialisten i.o.?
“De cursus bestond uit drie intensieve blokken. Ik vond het heel zinvol om bepaalde zaken eens goed uitgelegd te krijgen. Je leert over de organisatie van het ziekenhuis, het zorgstelsel en wat er achter zit. Hoe is bijvoorbeeld de relatie tussen DBC’s en zorgverzekeraars, in samenhang met de wetgeving? Verder kwam het samenwerken binnen de vakgroep naar voren waaronder de taakverdeling en omgangsvormen. Het huiswerk dat we meekregen bestond uit het houden van interview met een lab dat een groot project had uitgevoerd. Het was interessant om te horen hoe ambities worden gerealiseerd. Het programma is niet alleen theoretisch maar ook heel interactief. In de vorm van rollenspellen gingen we vergadertechnieken oefenen, onderhandelen, conflicten hanteren en slechtnieuwsgesprekken voeren. Dit gebeurde onder leiding van ingehuurde acteurs die ontzettend goed waren in het inbeelden van bepaalde personen. Ik vond de training erg nuttig, zeker omdat je na je opleiding een leidinggevende functie krijgt.”

Inschrijven

Professionele cursusbegeleiding

De cursus wordt verzorgd door een team van ervaren docenten, onder begeleiding van een laboratoriumspecialist klinische genetica, klinische chemie of medische immunologie. De begeleiding kan per cursus wisselen. De enthousiaste trainers maken het programma op maat naar de behoeften van de groep en hebben jarenlange ervaring in het trainen en begeleiden van zorgbestuurders en -professionals.

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven voor dit managementprogramma is het hele jaar door mogelijk. Als het programma al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

In 2023 verzorgen wij deze managementcursus zowel in het voorjaar als in het najaar. Schrijf u in op de wachtlijst om op de hoogte te worden gehouden van data. Het is momenteel nog niet zeker of deze cursus ook in 2024 plaatsvindt.

Inschrijven

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor medisch specialisten.

088 – 505 34 33
E-mail ons