Project Description

Masterclass Succesvol onderhandelen voor  medici

Sta sterker in onderhandelingsgesprekken

Regelmatig staat u voor de uitdaging om te onderhandelen over een gewenst resultaat met  vakgroepleden, opleiders, collega’s, het MSB, overige zorgaanbieders in de regio èn patiënten. Daarbij bent u afhankelijk of de andere partij wil meewerken. Maar wat als er verschillende belangen zijn of een meningsverschil? Dan moet er onderhandeld worden.

Leer het onderhandelingsspel beter te ‘spelen’

Onderhandelen is balanceren tussen de inhoud (wat wil ik bereiken) en de relatie (we moeten ook weer met elkaar verder). Succesvol onderhandelen gaat niet over trucjes of slimmigheidjes, al worden die wel tijdens deze masterclass besproken. Onderhandelen gaat over resultaten behalen met behoud van een plezierige, of op zijn minst werkbare relatie. Dat vergt evenwichtskunst, tijd, geduld, de bereidheid om naar elkaar te luisteren en om naar oplossingen te zoeken.

Tijdens deze masterclass bespreken we de principes van succesvol onderhandelen. In het middagdeel oefenen we verschillende onderhandelingssituaties met een acteur.

Doelgroep
Medisch specialisten

Duur
Eén dag (twee dagdelen)

Accreditatie
6 punten (ABAN)

Locatie
Omgeving Utrecht

Kosten
Leden FMS en VvAA: € 745,-
Niet-leden: € 765,-

Overige bijzonderheden
Kleine groepen optimaal leereffect

Deze masterclass kunnen wij voor uw vakgroep of afdeling op maat maken en op de door u gewenste locatie verzorgen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een offerte.

Inschrijven

Waarom kiezen voor onze masterclass onderhandelen?

 • In deze masterclass leert u stap voor stap de spelregels en de fasering van succesvol onderhandelen kennen.

 • U ontdekt waarom sommige onderhandelingssituaties lastig voor u zijn en hoe u effectief kunt sturen in het gesprek.

 • U krijgt inzicht in hoe u vorderingen maakt en resultaat boekt zonder een te brutale of te meegaande opstelling.

 • U leert uzelf beschermen tegen degenen, die misbruik zouden kunnen maken van uw redelijkheid.

Inschrijven
onderhandelen

Programma

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • De valkuilen van medici bij onderhandelingen
 • Omgaan en hanteren van dubbele onderhandelingsrelaties. Bijvoorbeeld die van medisch manager: met de vakgroep en die met de omgeving van de vakgroep. Of van het stafbestuur: met de stafleden en de raad van bestuur.
 • De eigen rol van de medisch specialist, vakgroepvoorzitter, medisch managers of stafbestuurslid tijdens onderhandelingen zuiver houden
 • Verschillende manieren van onderhandelen toepassen
 • Koers houden bij tegenwind, verrassingen, blokkades
 • Functioneel blijven denken
 • Veel gemaakte beginnersfouten herkennen en voorkomen
 • Omgaan met tijdslimieten, met een machtiger partij, met onredelijkheid en discussietrucs
 • De onderhandeling goed voorbereiden
 • Impasses doorbreken
Inschrijven

De deskundige begeleider

Wout Raadgers heeft meer dan 20 jaar ervaring in de zorg als trainer en begeleider van maatschappen, vakgroepen en stafbesturen bij vraagstukken op het gebied van de samenwerking, organisatie en conflicthantering. Hij is samen met Pieter Ramler schrijver van het boek ‘Samenwerken vergt onderhoud’ – een handleiding om de samenwerking binnen (para)medische maatschappen en vakgroepen goed te houden. Het boek bevat achtergronden, tips en adviezen om de samenwerking niet alleen structureel vorm te geven, maar ook te onderhouden. Hun tweede boek gaat over onderhandelen binnen en namens maatschappen en vakgroepen verschenen: ‘De Ring In’.

Karakteristieken: Wout draagt zorg voor een veilige en constructieve sfeer. Pragmatisch. Nuchter. Goed in staat om de deelnemers verder te helpen bij thema’s die op eigen kracht lastig op te lossen zijn.

Inschrijven
Trainer Wout Raadgers

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de training al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wil je informatie over deze opleiding die je niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor Medisch Specialisten.

088 – 505 34 33
E-mail ons