Project Description

Mindfulness voor zorgprofessionals

Gerichte aandacht voor lichaam en geest als basis voor beter functioneren

Mindfulness en de evidence-based technieken van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) bieden direct toepasbare handvatten om uw weerbaarheid tegen stress en veerkracht te vergroten. Naast het curriculum van MBSR krijgt u in deze opleiding uitleg over de werkingsmechanismen van mindfulnesstraining en leert u voor welke patiënten deze benadering waarde kan hebben. Mindfulness helpt u om als zorgprofessional ook goed te zorgen voor uzelf. Goede zelfzorg en (zelf)compassie liggen aan de basis van hoogwaardige gezondheidszorg. Uiteindelijk is het immers de mens achter de zorgprofessional die het verschil maakt.

De werkvormen in deze training zijn praktisch van aard, zodat u ze eenvoudig integreert in uw dagelijks leven: in uw professionele praktijk en thuis. Op de trainingsdagen maakt u kennis met onder andere geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. Tijdens reflectiemomenten komen bovendien beroeps-specifieke situaties aan bod en kunt u ervaringen uitwisselen met collega’s.

Programma
De training bestaat uit 8 dagdelen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training, om vaardigheden goed te kunnen ontwikkelen.

Deze training kan ook in-company en op maat worden gegeven. Voor inhoud en vergoeding kunt u rechtstreeks contact met ons opnemen.

Deelnemers waarderen deze opleiding met een

8,8

Voor wie?
Medici en paramedici

Duur
8 modules (in 3 maanden)

Accreditatie
8 punten (ABAN)

Locatie
MEC Spirit in Baarn

Kosten
Leden FMS en VvAA: € 925,-
Niet-leden: € 1.025,-

Overige bijzonderheden
Maximaal 10-15 deelnemers.

Wij organiseren deze training in samenwerking met VvAA Opleidingen & Teamcoaching

Inschrijven

Waarom kiezen voor Mindfulness voor zorgprofessionals?

  • MSBR is een wetenschappelijk onderzocht en bewezen programma.
  • Het effect bij regelmatig oefenen: minder stress, meer veerkracht en compassie, meer focus en betere communicatievaardigheden en conflicthantering.
  • Een waardevolle verrijking voor persoonlijke groei, in werk en privé.
  • De reguliere opzet is in deze training aangepast voor medische professionals.
  • Kleine groep maakt individuele begeleiding en intensieve interactie mogelijk.
  • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.

Inschrijven

Ervaring

Gerda Meijler (kinderarts-neonatoloog) over de training Mindfulness voor zorgprofessionals:
“Dokters zitten vaak in de doe- en oplosmodus. Soms gaan we daarin voorbij aan wat de patiënt daadwerkelijk nodig heeft en al dan niet vraagt. We staan onvoldoende open voor observeren, luisteren en zijn er soms niet helemaal bij met onze aandacht: we denken dan alweer aan een andere patiënt of een overvolle agenda. Dat speelt ons ook parten in communicatie met collega’s.

Daarnaast ontbreekt het aan aandacht voor onszelf: wat gebeurt er in je lichaam en je gedachten, hoe is je stemming? Bewust worden en gewaar-zijn helpen om een ander reactiepatroon te ontwikkelen, om echt te luisteren en te kijken, om meer rust en ontspanning te ervaren. Deze training laat op een plezierige en nuchtere manier zien hoe mindfulness kan helpen om jezelf en je omgeving te verrijken: accepteer wat er is.”

Inschrijven

Trainer

Docent Barbara Doeleman-van Veldhoven:
“In mijn loopbaan heb ik mij gespecialiseerd in mindfulness-based programma’s en interventies. Individueel, en binnen organisatie, ook in de zorg. Het is mooi om een brug te slaan tussen contemplatieve inzichten, mindfulness en compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programma’s.

Meditatie is een belangrijke pijler van mindfulness. In deze training zie ik regelmatig dat deelnemers binnenkomen met scepsis: ze denken dat het zweverig is. Maar mindfulness heeft bewezen positieve effecten. Het draagt bij aan de reductie van stress en het vergroot de persoonlijke veerkracht. Je aandacht richten maakt alles mooier.”

Inschrijven

Inschrijven

De leergang start in principe elk voorjaar. Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de training al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet-lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met De Academie voor Medisch Specialisten.

030 – 247 4197
E-mail ons