Project Description

Opleiding tot Medisch Coach Level 1

Coaching met en door collega’s

Coaching met en door collega’s helpt bij het creëren van een leeromgeving waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen als professional. Coaching door iemand ‘van buiten’ is niet altijd bevredigend, omdat het gevoel voor de interne dynamiek van een ziekenhuis en de medische staf vaak ontbreekt. Dit was voor ons aanleiding om de opleiding tot medisch coach voor medisch specialisten te ontwikkelen en te professionaliseren. De kracht van deze training is dat deze wordt gegeven door een ervaren coach samen met een medisch specialist met ruime ervaring in coaching. Hierdoor is er een directe verdiepende vertaalslag naar de dagelijkse werkelijkheid van de medisch specialist.

Alleen als je zelf in je kracht staat kun je een goede dokter zijn. Deze training draagt bij aan jouw groei en ontwikkeling als mens en dokter. Daarbij ligt het focus op het verbeteren van jezelf: zelfinzicht, jouw persoonlijke competenties en de invloed daarvan op je omgeving.

Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Het visiedocument van de FMS vraagt competenties als coaching en advisering, competenties die we niet allemaal in onze opleiding hebben kunnen oefenen.  Als medisch specialist ben je de hele dag aan het coachen: je coacht de opleidingsassistenten, de verpleging, de poli- en operatiekamer medewerkers. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je collega’s coacht en aanspreekt op ongewenst gedrag. Onze professionele omgeving vraagt om coachingsvaardigheden. Een coachende omgeving draagt bij aan een betere kwaliteit.

Wat inspireert jou en wat drijft jou? Waar verdrink je in of loop je op leeg? Hoe doe je er echt toe voor je omgeving? Hoe inspireer je je team, je collega’s, je assistenten? Hoe spreek je een collega aan over iets wat je dwarszit? Hoe ga je om met conflicten binnen de staf? Het helpt enorm als je coachende vaardigheden hebt die je kunt inzetten.

Doelgroep
Medisch specialisten

Duur
Drie dagen van 10.00 tot 17.30 uur. Tussen de middag lunch met buitenopdracht, afsluiting met ‘filepakketje’. Groepsgrootte 8-12 personen.
De volledige opleiding tot medisch coach bestaat uit vier levels. Level I bestaat uit drie dagen waarin de basis van coaching wordt behandeld met nadruk op zelfkennis, emoties en communicatie.

Locatie
Omgeving Utrecht

Kosten
Prijs leden € 2.310,00
Prijs niet leden € 2.385,00

Accreditatie
18 punten (ABAN).

Overige bijzonderheden
Vervolg op deze training is Level II (twee dagen) waarin verdieping van coachingsmethoden worden geleerd, meer gericht op het coachen van een collega. Level III (twee dagen) gaat in op conflicthantering en conflictcoaching en bij Level IV (twee dagen) wordt teamcoaching getraind.

Inschrijven

Waarom kiezen voor onze training tot Medisch Coach (Level I)?

  • Leer jezelf kennen vanuit coaching perspectief

  • Groei en ontwikkeling als mens en als dokter

  • Motivatie en reden voor intercollegiale coaching

  • Kennis van emotieleer, onderstroom, drivers en communicatie

  • Trainen van vaardigheden t.a.v. coaching van je omgeving: inspireren van je team, feedback geven, aanspreken van collega’s en omgaan met conflicten.

  • De training wordt gegeven door een ervaren (beroeps)coach samen met een medisch specialist met ruime ervaring in coaching.

Inschrijven

De deskundige trainers (Level I)

Er zijn verschillende trainers die op basis van deskundigheid deze training voor de verschillende levels  zullen verzorgen.
Voor Level I zijn dat:

Trainer

Mariël Keemers-Gels is chirurg oncoloog, werkzaam in CWZ (Nijmegen) en intercollegiaal coach binnen Santeon. Zij is stafvoorzitter geweest en heeft binnen het ziekenhuis een adviserende HR functie waardoor zij de dynamiek binnen een medische staf door en door kent.  Zij heeft daarnaast jarenlange ervaring als trainer en opleider.

Inschrijven

Trainer

Miranda Vanbrabant is senior coach en trainer bij Reset Partner. Zij heeft een achtergrond in de psychotherapie en is een zeer ervaren trainer-coach. Miranda heeft in verschillende ziekenhuizen specialisten opgeleid tot intercollegiaal coach en zij is een enthousiaste en enthousiasmerende docent.

Inschrijven

Trainer

Wiepke Drossaers is een inspirerende, verbindende en breed opgeleide trainer en coach die haar ervaring als medisch specialist, opleider en manager meeneemt naar de trainingen.

De combinatie van werken in de dagelijkse praktijk in het ziekenhuis en het begeleiden van trainingen van collegae maakt dat de training actueel, herkenbaar en toepasbaar wordt in de dagelijkse praktijk van de artsen die deelnemen.

“Ik zie dat er een enorme ontwikkeling gaande is in de ziekenhuizen waarbij er steeds meer coachende skills van ons worden gevraagd. Deze cursus is een uitkomst voor iedereen die praktische handvatten wil hebben om persoonlijke vitaliteit, collegialiteit, compassie en kameraadschap op de werkvloer een boost te geven.”

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de opleiding al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet-lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor Medisch Specialisten.

088 – 505 34 33
E-mail ons