FAQ items aan het laden...
Samen beslissen2019-08-02T13:12:29+02:00

Project omschrijving

Nieuw! Samen beslissen

Specialisten krijgen handvatten voor samen beslissen

Samen beslissen is het proces waarin de arts en de patiënt gezamenlijk bespreken welk medisch beleid het beste bij de patiënt past, waarbij alle opties, voor- en nadelen, patiëntvoorkeuren en omstandigheden worden meegenomen.

Deze eenduidige en gedragen definitie van De Federatie (mede op basis van het door het Kennisinstituut uitgevoerde onderzoek) is het uitgangspunt voor de 1,5 daagse training die is ontwikkeld door De Academie in samenwerking met prof. dr. Paul Brand (hoogleraar klinisch onderwijs en kinderarts Isala Zwolle ), drs. Haske van Veenendaal (expert gedeelde besluitvorming, gezondheidswetenschapper en onderzoeker bij Erasmus School of Health Policy & Management) en Elvira den Breejen van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

Een overgrote meerderheid van de medisch specialisten is het erover eens dat samen beslissen tot betere zorg leidt. Toch ervaart bijna de helft van de artsen belemmerende factoren bij het toepassen van gezamenlijke besluitvorming. Samen beslissen is geen eenmalige actie, maar een proces dat goed moet worden ingericht. In deze training komt het inrichten van dit proces op spreekkamerniveau en ziekenhuisbreed aan bod en worden de benodigde vaardigheden getraind.

Vanwege de stijgende populariteit van het onderwerp, is er een risico is dat samen beslissen als een kunstje wordt gezien, als iets dat met een paar foefjes makkelijk te leren en te herhalen is. In de training willen we benadrukken dat het dat juist niet is: het is een kunst die je onder de knie moet krijgen, die je moet blijven ontwikkelen als onderdeel van je vakbekwaamheid en die voor veel professionals betekent dat er een nieuwe balans tussen betrokkenheid en afstandelijkheid moet worden gevonden (the art of communication) en nieuw gedrag moet worden getraind.

Als patiënten goed geïnformeerd worden door artsen en actief betrokken worden bij de besluitvorming rond hun behandeling, komen ze samen tot de best passende behandeloptie. Artsen en patiënten hebben verschillende, maar even belangrijke, expertise in te brengen bij het maken van medische beslissingen. Samen beslissen betekent voor artsen dat ze beter kunnen inspelen op de behoeften en voorkeuren van de patiënt. Voor de patiënt betekent samen beslissen dat er een keuze wordt gemaakt die het beste aansluit bij de eigen situatie en diens persoonlijke voorkeuren.

Doelgroep
Medisch specialisten en aios die zich bewust willen ontwikkelen op het gebied van samen beslissen in het zorgproces

Duur
1,5 dag

Accreditatie
Accreditatie in aanvraag (ABAN)

Locatie
De Academie in Utrecht

Kosten
Leden FMS en VvAA: € 1.695,-
Niet-leden: € 1.795,-

Overige bijzonderheden
Maximaal 12 deelnemers

Inschrijven

Waarom kiezen voor deze nieuwe training?

  • Gebaseerd op de eenduidige en gedragen definitie van De Federatie (mede op basis van het door het Kennisinstituut uitgevoerde onderzoek)

  • Gedegen, wetenschappelijk ontwikkeld concept dat past bij de stijgende populariteit van het onderwerp

  • Blended leerconcept dat de leerervaring nog meer integreert in de praktijksituatie

  • U ontwikkelt inzicht door uw ervaringen in kleine en vertrouwelijke setting te delen en te onderzoeken met deelnemers uit andere ziekenhuizen en instellingen

  • Leer door ‘the art of communication’ effectiever een nieuwe balans tussen betrokkenheid en afstandelijkheid te ontwikkelen

  • Intensieve interactie in kleine groep.

  • Les van ervaren docenten die ‘alles’ weten over samen beslissen

  • De Academie voor Medisch Specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.

Inschrijven

Programma

De opleiding heeft een ‘ blended’-vorm. Dat betekent dat de opleiding uit een deel e-learning bestaat en een deel theorieoverdracht in klassikale vorm. Ondersteund met lesmateriaal en met ruimte voor persoonlijk ontmoeten, netwerken, ervaringen delen en oefenen in de praktijk in een setting met acteurs. Ook gaan cursisten echt oefenen in de praktijk in de tussenliggende lesperiode.  Opnames van de praktijkoefeningen worden professioneel geëvalueerd met de docenten en mede cursisten tijdens de terugkomdag.

Voorbereiden
e-learning over Samen beslissen

Opleidingsdag
Tijdens de opleiding is alle aandacht voor samen beslissen in de spreekkamer. Theorie gemixt met de praktijk, oefenend met acteurs in subgroepen. Naast deze inhoudelijke leerervaring is er ook aandacht voor de context door handvatten aan te reiken om samen te beslissen ziekenhuisbreed in te richten. Daarmee is er dus ook focus op interne communicatie en het delen van het geleerde.

De praktijk
Met duidelijke instructie en opdrachtbeschrijving wordt het geleerde in de opleidingsdag toegepast in de praktijk. Via de training faciliteren wij dat er twee poligesprekken worden opgenomen en geëvalueerd door Haske van Veenendaal.

Terugkommiddag
Op de terugkommiddag wordt de evaluatie van de poligesprekken met de deelnemers en besproken.

Inschrijven

Cursusleider

prof. dr. Paul L.P. Brand, kinderarts, hoofd medisch opleidingsbeleid Isala Academie, programmaleider Professioneel Functioneren Medische Staf Isala, hoogleraar klinisch onderwijs UMCG, tevens auteur van ‘Dansen met de dokter’

drs. Haske van Veenendaal, gezondheidswetenschapper en onderzoeker bij Erasmus School of Health Policy & Management, promovendus op thema ‘samen beslissen’

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de training al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wil je informatie over deze opleiding die je niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met Henriette Faas van De Academie:

030 – 247 4197
E-mail