FAQ items aan het laden...
NIEUW Samen beslissen2020-04-23T03:44:05+02:00

Project omschrijving

Nieuw Samen beslissen

De waarde van gedeelde besluitvorming in de zorgpraktijk

Samen beslissen is het proces waarin de arts en de patiënt gezamenlijk bespreken welk medisch beleid het beste bij de patiënt past, waarbij alle opties, voor- en nadelen, patiëntvoorkeuren en omstandigheden worden meegenomen.

Hoewel patiënten hiervoor een grote voorkeur hebben en de meeste artsen ook positief zijn over gedeelde besluitvorming (en dit bovendien nog andere positieve effecten heeft), komt samen beslissen in de praktijk nog maar beperkt van de grond. Dit heeft voor een groot deel te maken met ervaren barrières (‘geen tijd’, ‘te veel rompslomp’) en met het ontbreken specifieke vaardigheden.

Er zijn verschillende implementatieprojecten en trainingen opgezet in Nederland over gedeelde besluitvorming en instrumenten. Deze zijn benut bij het opzetten van deze opleiding De kunst van samen beslissen.

Samen beslissen is geen eenmalige actie, maar een proces dat goed moet worden ingericht. In deze training komt het inrichten van dit proces op spreekkamerniveau en ziekenhuis-breed aan bod en worden de benodigde vaardigheden getraind. Vaak betekent het dat er een nieuwe balans tussen betrokkenheid en afstandelijkheid moet worden gevonden (the art of communication) en nieuw gedrag moet worden getraind.

Voor wie?
Medisch specialisten en aios

Duur
1,5 dag

Accreditatie
Accreditatie in aanvraag (10 ABAN)

Locatie
De Academie in Utrecht

Kosten
Leden FMS en VvAA: € 1.695,-
Niet-leden: € 1.795,-

Overige bijzonderheden
Maximaal 12 deelnemers

Inschrijven

Waarom kiezen voor deze nieuwe opleiding?

 • Gedegen, wetenschappelijk ontwikkeld concept dat aansluit bij gangbare definities en onderzoeken.

 • Praktische handvatten en gerichte vaardigheden voor effectief toepassen van ‘the art of communication’ om samen te beslissen.

 • Blended en modulair leerconcept dat de leerervaring nog meer integreert in de praktijksituatie.

 • Verdiepend inzicht door ervaringen in kleine en vertrouwelijke setting te delen en te onderzoeken met deelnemers uit andere ziekenhuizen en instellingen.

 • Les van ervaren docenten met expertise over samen beslissen.

 • Intensieve interactie in kleine groep.

 • Les van ervaren docenten die ‘alles’ weten over samen beslissen.
 • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.

Inschrijven

Programma

Dag 1

 • Theorie, achtergronden en persoonlijke ambities, wensen en barrières in samen beslissen
 • Effecten van samen beslissen
 • Eigen leervraag en casus
 • Oefenen met acteur

Dag 2

 • Terugkijken/luisteren opgenomen consulten
 • Evaluatie en vertaling naar praktijk, inclusief tips voor het kunnen toepassen van effectieve instrumenten

Opzet

De opleiding heeft een ‘ blended’ vorm. Dat betekent dat deze modulair opgebouwde opleiding voor een deel uit e-learning bestaat en een deel persoonlijke kennisbijeenkomsten waarin ruimte is voor elkaar ontmoeten, netwerken, ervaringen delen en oefenen in de praktijk in een setting met acteurs.

Tussentijds oefent u in de praktijk met gerichte opdrachten en individuele feedback. Dit wordt aangevuld met opnames van de praktijkoefeningen, die ook professioneel worden geëvalueerd met de docenten en de andere deelnemers tijdens de terugkomdag.

Op verzoek kan de training worden aangevuld met coaching on the job en patiënt-ervaringsonderzoek met bijvoorbeeld focusgroepen.

Extra tijdsinvesteringen

Deze interactieve en pragmatische training vraagt voorbereiding en investeren van extra tijd buiten de opleiding om:
• Doornemen e-learning met uitleg en achtergronden over gedeelde besluitvorming
• Onderzoeken van uw ambities en barrières
• Lezen van (extra) literatuur
• Oefenen in uw praktijk
• Reflectie geboekte winst en de wijze waarop een (nog) groter effect kan worden bereikt

Inschrijven

Ontwikkeld door deskundigen

Deze opleiding die is ontwikkeld door De Academie in samenwerking met prof. dr. Paul Brand (hoogleraar klinisch onderwijs en kinderarts Isala Zwolle), drs. Haske van Veenendaal (expert gedeelde besluitvorming, gezondheidswetenschapper en onderzoeker bij Erasmus School of Health Policy & Management) en Elvira den Breejen van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de training al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wil je informatie over deze opleiding die je niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor Medisch Specialisten.

030 – 247 4197
E-mail ons