Op 15 juli is het Wereld Jonge Talentendag. Het ontwikkelen van vaardigheden en ervoor zorgen dat jong talent aan het werk komt, staan wereldwijd hoog op de agenda. Zeker op deze dag. Bij De Academie leiden we jong talent op in onze Aios Talentenklas: de versneller voor medisch leiderschap. Op 29 oktober starten we alweer met de 10e editie van de Aios Talentenklas waar de eigen ontwikkeling, het vergroten van kennis, visieontwikkeling en het leren van de ervaring van anderen centraal staan. 

Deelnemers van de Aios Talentenklas Karim Mahmoud (cardioloog i.o.) en Ruth Versteeg (interne geneeskunde i.o.) delen in aanloop op Wereld Jonge Talentendag hun ervaringen.

Karim Mahmoud (cardioloog i.o.) over de Aios Talentenklas:

“Ik vind dat er binnen de opleiding tot medisch specialist weinig aandacht is voor zorgmanagement en leiderschap. De aandacht is vooral gericht op medisch-inhoudelijke competenties. Dit is deels wel begrijpelijk – we worden natuurlijk in de eerste instantie arts om onze patiënten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Maar zonder gedegen kennis van de organisatie om ons heen, lopen we het risico dat onze belangen en die van onze patiënten onvoldoende behartigd worden. De Talentenklas is op dit vlak de perfecte bijspijkercursus.”

“Door de coronacrisis heb ik onverwacht veel van de door de Talentenklas verworven leiderschapscompetenties in de praktijk kunnen brengen. Ik zat als vertegenwoordiger van de arts-assistenten twee keer per week met de themadirecteur, het afdelingshoofd en een afvaardiging van de staf om tafel om de actuele stand van zaken te bespreken om samen de afdeling door de coronacrisis te loodsen. De timing van de Talentenklas had dus niet beter gekund.”

Ruth Versteeg (interne geneeskunde i.o.) over de Aios Talentenklas

“Ik vind de Aios Talentenklas enorm leerzaam. De cursus bestaat uit verschillende modules met pakkende onderwerpen en inspirerende sprekers die je verspreid over een jaar volgt. Hierdoor is er veel tijd voor verdieping. Door middel van intervisie en reflectie is er ruimte voor individuele ontwikkeling. Dit is soms confronterend, maar hierdoor juist ook erg waardevol en leerzaam. Verder word je zelf ook aan het werk gezet door middel van het uitvoeren van een veranderopdracht in je ziekenhuis.”

Talent gespot?

Bent u opleider en ziet u young potentials binnen uw aios groep? Attendeer ze op onze Aios Talentenklas. Vanaf 29 oktober starten we met alweer de 10e editie van de Aios Talentenklas. De inschrijving sluit 1 september en een aanbevelingsbrief van de opleider is noodzakelijk.