M. Caroline Vos

Door Academie op in testimonials

caroline vosM. Caroline Vos, gynaecoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg, volgde de cursus ‘Ethiek van leven en zorgen’.

“In het ziekenhuis ben ik voorzitter van de Ethische Commissie, die zich specifiek bezighoudt met ethiek op de werkvloer. Bij ethiek denken mensen al gauw aan ingewikkelde dilemma’s over leven en dood, maar vaak gaat het gewoon over het dagelijks leven in het ziekenhuis.

Dat vind ik zo fantastisch aan deze cursus. Enerzijds lees je de originele teksten van klassieke denkers, waardoor je dicht bij de oorspronkelijke gedachte blijft. Anderzijds maken de gastsprekers het geheel levendig en herkenbaar, toegespitst op de praktijk. Zowel in je persoonlijk leven als op het werk zijn de ideeën toepasbaar. Wat is bijvoorbeeld het meest eerlijke om te doen? Op welke manier komt degene die het betreft het meest tot zijn recht?

Doordat je de wijsheden van de oude denkers tot je neemt, ontwikkel je een soort basisgevoel over ethische kwesties. Een manier van denken die je houvast geeft en je helpt om jouw criteria beter te motiveren.

Je moet niet bang zijn voor wat uurtjes nadenken en studeren, maar ik kan de cursus zeker aanbevelen.”