Gerwin Rodenburg

Door Academie op in testimonials

Gerwin Rodenburg, onlangs afgestudeerd als kinderarts, werkt in het Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Hij volgde de eerste Talentenklas waar hij zijn project ‘Visite aan bed’ inbracht. Dit plan komt voort uit de gedachte dat je tegenwoordig maar heel weinig direct patiëntencontact hebt.

“De gemiddelde arts-assistent op de afdeling ziet nu nog maar een uur, hooguit twee uur per dag patiënten. De rest van de tijd bestaat uit overleg, vergaderen en achter de computer bezig zijn. Best wel gek eigenlijk. Daarom ben ik bezig met een project om de visitestructuur op de afdeling te veranderen. Doel is dat het dagelijks overleg tussen verpleegkundigen en arts weer aan het bed, mét de patiënt en ouders, plaatsvindt.

Deze manier van werken is een zoektocht. We leren steeds meer om invulling te geven aan het begrip ‘de patiënt als partner’. Hoe is zijn rol en bijdrage in het zorgproces en een visite? En ook, hoe discussieer je beleid onderling als professionals in aanwezigheid van de patiënt?
Uit evaluatie blijkt echter dat 90% van de ouders (het gaat hier om een kinderafdeling) de voorkeur geeft aan bedvisite boven de voormalige werkwijze. De dokters en het behandelteam zijn minstens zo enthousiast. Wel logisch, je bent dokter geworden om patiënten te behandelen; niet om achter de computer te zitten. Voor artsen in opleiding is het ook veel leerzamer, want je leert veel van voorbeeldgedrag. Je ziet hoe je supervisor omgaat met moeilijke zaken.

Heel positief vond ik de mogelijkheid om binnen de Talentenklas over dit soort onderwerpen te sparren. Waar loop jij tegenaan? Hoe zou jij dit oplossen? Verder spreek je met docenten die ervaring hebben met verandermanagement en weten welke fases je door moet gaan in een veranderproces. Qua leerstof heb ik zeker wat gehad aan leiderschapsthema’s; hoe je bijvoorbeeld het beste kunt onderhandelen en hoe je de mensen meekrijgt.

Van het project zelf heb ik geleerd dat je goed doordacht te werk moet gaan, maar wél moet beginnen. Probeer niet vooraf alles dicht te timmeren. Door laagdrempelig en kleinschalig te experimenteren creëer je beweging en kun je gemakkelijk bijsturen en uitbreiden. Dit houdt de vaart erin en dan gaat er daadwerkelijk wat veranderen.”