Guido Brouwers

Door Academie voor Medisch Specialisten op in testimonials

guido brouwersGuido Brouwers is orthopedisch chirurg binnen de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Den Helder. Hij volgde de training ‘Omgaan met SOLK’.

“Soms is het lastig om bij patiënten in korte tijd door te dringen tot de kern, zeker als je zelf al het gevoel hebt dat de klachten weinig om het lijf hebben. Je kunt dan kortaf zeggen dat je niets geks ziet, maar dat werkt niet. Deze cursus biedt handvatten om met behulp van een vijftal thema’s een goede draai aan een consult te geven, waarbij de patiënt tevreden naar huis gaat. Je oefent met elkaar in kleine groepjes, samen met een begeleider die luistert en bijstuurt.

Ik was overigens verrast hoe algemeen bekend het fenomeen SOLK is. Je ziet hoe internisten, reumatologen en revalidatieartsen met hun ogen naar deze problemen kijken. Het grappige van dit soort interdisciplinaire trainingen is dat je ook van elkaar leert.

Veel cursussen zijn specifiek gericht op de ‘harde’ aspecten van de beroepsuitoefening. In mijn geval het verbeteren van je operatietechniek of diagnosestelling. Deze cursus belicht een andere vaardigheid, maar beslist niet op een softe manier. De gesprekstechnieken worden op een universitaire manier gebracht. Het waren drie welbestede dagen.”