Roderick Scherptong

Door Academie op in testimonials

roderick scherptongRoderick Scherptong, cardioloog, volgde de eerste Talentenklas. Zijn gekozen project bestaat uit het opzetten van een laboratorium voor simulatie van invasieve cardiovasculaire procedures zoals hartkatheterisaties en slokdarmechocardiografie.

“Invasieve medische ingrepen zoals een hartkatheterisatie kunnen tot op heden moeilijk droog worden geoefend. Je begint weliswaar met laag-complexe procedures, maar wél direct bij een patiënt. Inmiddels is simulatieapparatuur technologisch zo ver ontwikkeld dat je die goed kunt inzetten voor onderwijsdoeleinden. Je kunt de basishandelingen oefenen; dit helpt bij het begrijpen van de anatomie en de apparatuur geeft visuele feedback; bijvoorbeeld over de kracht op de vaatwand (shearstress).

Simulatie-apparatuur is echter kostbaar. Daarbij leert de ervaring dat wanneer je dit niet inbedt in een gedegen onderwijsprogramma, dergelijke apparatuur op termijn in onbruik raakt. Om dit te voorkomen richten we een onderwijslocatie in en zorgen we ervoor dat er een goed onderwijsprogramma gaat draaien. Het LUMC, het ziekenhuis waar ik werk, faciliteert dit, maar het idee is om het onderwijs landelijk beschikbaar te maken. De bedoeling is dat iedere cardioloog in opleiding kan komen oefenen.

Mijn rol in het geheel is het opzetten van het project, het schrijven van het businessplan en het maken van de begroting. Daarna moet het project natuurlijk nog in zijn geheel worden uitgevoerd. De begroting is inmiddels goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Alles is geaccepteerd, we zijn nu bezig met het inrichten van de ruimte. Ik verwacht dat in het najaar van 2016 de eerste cursus kan worden gegeven.

Van dit project heb ik heel veel geleerd. Je krijgt inzicht in de financiële stromen en de planningsprocedures van dit soort projecten. Bovendien leer je dat het niet altijd makkelijk is om iedereen direct enthousiast te krijgen voor een dergelijk project. Kortom, het geeft je een uitstekend inzicht in de achtergrond van het bestuur van een ziekenhuis.”