Compassievol medisch leiderschap

Compassievol medisch leiderschap is één van de meest fundamentele factoren om een cultuur te creëren waar innovatie ruimte krijgt en waar de mensen die de hoogwaardige zorg moeten leveren zelf gezond en veerkrachtig zijn.

Where leaders model a commitment to high-quality and compassionate care, this has a profound effect on clinical effectiveness, patient safety, patient experience, the efficiency with which resources are used, the health, wellbeing and engagement of staff and the extent of innovation within the health care system.
– Dawson 2014; Shipton et al 2008 –

Tijdens deze driedaagse bijscholing wordt u meegenomen door nationale en internationale experts op het gebied van compassievol medisch leiderschap. Het afwisselende en interactieve programma nodigt u uit om te onderzoeken wat compassievol medisch leiderschap voor u betekent en welke kwaliteiten u in zich draagt om leiderschap vorm te geven.

Na dit programma gaat u naar huis met meer:

 • Inzicht in uzelf in de rol van medisch leider
 • Inzicht in wat compassievol medisch leiderschap in concreto inhoudt, welke componenten
  het in zich draagt en welke positieve effecten dit heeft op teams, organisaties en zorg (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek)
 • Handvatten voor het incorporeren van kwaliteiten van mindfulness en compassie in medisch leiderschap (aansluitend bij de CanMEDS)
 • Handvatten voor hoe u als medisch leider met compassie kunt bijdragen aan een omgeving die efficiënt
  teamwerk en innovatie stimuleert
 • Inspiratie en kennis om mee te kunnen bewegen naar medisch leiderschap van de toekomst, waarin compassie centraal zal staan (tegen de achtergrond van het visiedocument Medisch Specialist 2025)

 

 • Wij bieden u – i.s.m. BFC Mindfulness & Compassie- een goed verzorgd programma op een prachtige locatie, met inspirerende en ervaren workshopbegeleiders en goed gezelschap. Het programma zal deels in het Engels en deels in het Nederlands worden aangeboden en ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  DAG 1 – WHY


  Leadership starts with knowing yourself
  Barbara Doeleman neemt u mee naar het startpunt van compassievol leiderschap: uzelf.

  Organisaties zijn verzamelingen van talentvolle mensen op een toevallig moment in de tijd
  Marc Altink over het herkennen en uitnodigen van talent als drijvende kracht in organisaties.

  Innovation is not a ‘what’, it is a ‘why’ connected to a ‘how’ that results in a ‘what’
  Andrew Whalen on how innovation is embedded in knowing the ‘why’.

  Compassionate leadership for compassionate health services
  Michael West will explain from the scientific point of view why compassionate leadership should be at the foundation of high quality health care and he’ll show how this leads to an environment where innovation can flourish.

  Geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, maar altijd troost bieden
  Sander de Hosson laat u de kracht van storytelling ervaren en hoe dit kan bijdragen aan het verstevigen van compassievol leiderschap.

  DAG 2 – HOW


  Healthcare is based on a dream

  Carina Hilders nodigt u uit -vanuit haar ruime ervaring als bestuurder, hoogleraar en medisch specialist- om samen met haar te verkennen hoe compassievol medisch leiderschap vormgegeven kan worden in de huidige gezondheidszorg en binnen het perspectief van het visiedocument van de FMS Medisch Specialist 2025.

  Goede performance kan niet zonder compassie
  Kiki Lombarts neemt u mee in de art & science of professional performance in medisch leiderschap en welke rol compassie daarin speelt.

  To lead others you have to lead yourself
  Egbert Mulder laat u zien hoe leiders denken aan de hand van inspirerende verhalen van leiders uit de hele wereld uit de Nederlandse versie van het boek The Mind of the Leader van Rasmus Hougaard (Harvard Bussiness Review Press), waarvan hij co-auteur is.

  DAG 3 – WHAT


  Being while doing
  Jacqui Brassey en Barbara Doeleman laten u ervaren hoe aandachtige compassievolle presentie in de dagelijkse praktijk als medisch leider bij kan dragen aan een succesvollere organisatie.

  A true leader has the confidence to stand alone, the courage to make tough decisions, and the compassion to listen and respond to the needs of others
  Carina Hilders, Salmaan Sana en Barbara Doeleman faciliteren een dialoogsessie waarin u wordt uitgenodigd om te verkennen welke volgende stappen u kunt nemen in compassievol medisch leiderschap naar de toekomst.

 • Prijs
  inclusief kosten vergaderarrangement en twee overnachtingen
  leden FMS én VvAA: € 3.250,-
  niet-leden: € 3.600,-

  Duur
  drie aaneengesloten dagen

  Aantal deelnemers
  20

  Accreditatie
  18 punten (ABAN)

  Cursuscoördinatie
  Janis Landsbergen

  E janis.landsbergen@academiems.nl
  T 030 – 247 45 02
  maandag t/m woensdag en vrijdag

  Data, tijden en locatie

 • Barbara Doeleman-van Veldhoven – Programmaleider

  is pionier en expert op het gebied van integratie van mindfulness en compassie in zorg en organisatie. Haar passie is om medisch leiders te ondersteunen in het cultiveren van compassievolle, betekenisvolle organisaties als basis voor hoogwaardige zorg. Door haar achtergrond kan zij een brug slaan tussen organisatiedynamiek, zorg, mindfulness, compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programs. Zij heeft dit programma ontwikkeld in co-creatie met de Academie.
  “Hoe meer medisch leiders in staat zijn bewust te zijn van de ruimte tussen prikkels en respons -en deze met innerlijke kalmte weten te benutten- hoe meer zij in staat zijn om te komen tot wijze, moedige en compassievolle acties. Dit zet mensen en organisaties in hun kracht.”


  Marc Altink

  is CEO van Knyfe Ealdormann, een organisatie om hart, bedoeling en bezieling in organisaties terug te brengen. Hij is intussen 25 jaar organisatieadviseur en interim manager, met als recent wapenfeit de redding van het Metropole Orkest in zijn tijd als algemeen directeur aldaar.
  “Als we weten dat we ooit weer uit elkaar gaan als collega’s, zullen we dan nu proberen er met elkaar het allermooiste van te maken?”


  Andrew Whalen

  is innovatieconsultant en heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van startups, multinationals en non-profits bij het adopteren van innovatieve technologieën en manieren van werken.
  “Innovation at its heart isn’t about scientific breakthroughs or exponential technologies, it’s about finding ways of engaging with and empowering the limitless creative  capabilities of the human spirit in the service of a higher purpose.”


  Michael West

  is Senior Fellow bij het King’s Fund, hoogleraar organisatiepsychologie aan de Management School van de Universiteit van Lancaster en emeritus hoogleraar aan de Aston Universiteit. Vele wetenschappelijke publicaties en boeken verschenen van zijn hand.
  “What leaders focus on, talk about, pay attention to, reward and seek to influence, tells those in the organisation what the leadership values and therefore what they, as organisation members, should value.”


  Sander de Hosson

  is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen en is gespecialiseerd in longoncologie en palliatieve zorg. Daarnaast schrijft hij columns over ontmoetingen die hij heeft in zijn werk als longarts en die altijd in essentie draaien om humaniteit en compassie. In maart 2018 is zijn bundel Slotcouplet verschenen, met daarin opgenomen de gelijknamige column waarmee hij in mei 2017 de Global Lung Cancer Award won.

  Carina Hilders

  is gynaecoloog, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Reinier de Graaf Gasthuis en bijzonder hoogleraar Medisch management en Leiderschap bij de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).
  “De medisch specialist vervult een essentiële rol in het complexe zorgveld om het belang van de patiënt voorop te stellen. Door de complexer wordende zorg krijgt de arts steeds meer taken, niet alleen medisch-inhoudelijk, maar ook onder andere financiële, organisatorische en managementtaken. Wat functioneert het beste voor de patiënt?”


  Kiki Lombarts

  is hoogleraar en leidt vanaf 2010 de Professional Performance onderzoeksgroep in het AMC. Onder professional performance van artsen wordt verstaan ‘dat wat de dokter in de praktijk laat zien’. Compassievol leiderschap en performance hebben haar bijzondere interesse. Die performance kan alleen maar van hoog niveau zijn als deze wordt geleverd door ‘dokters met een koel hoofd en een warm hart’.
  “Goed functioneren van artsen toont zich in het voortdurend streven naar excellente zorgverlening, het handelen vanuit medemenselijkheid en het afleggen van rekenschap over het eigen functioneren.”


  Egbert Mulder

  is co-auteur van de Nederlandse versie van The Mind of the Leader, getiteld Hoe leiders denken. Het boek is gebaseerd op een onderzoek in samenwerking met Harvard Business Press onder 350 CEO’s wereldwijd en inspireert leiders om kwaliteiten van mindfulness, onbaatzuchtigheid en compassie te omarmen zodat ze kunnen doen waar leiderschap voor was bedoeld: het creëren van verbindende, inspirerende en diep menselijke organisaties.
  “Zoek zo nu en dan de stilte en de samenwerking. Deel succes en wees aardig.”


  Salmaan Sana

  werkt als opleidingsontwikkelaar en verandermanager voor BetterFuture en richt zich met name op het stimuleren van zorgprofessionals om hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen, invloed uit te oefenen op hun zorgomgeving en voorop te lopen in vernieuwing.
  “Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do that, because what the world needs is people who have come alive.” – H. Thurman


  Jacqui Brassey

  heeft ruim twintig jaar professionele ervaring in HR, gedrag in organisaties en Leiderschapsontwikkeling. Ze is de (co-)auteur van meerdere boeken en artikelen op dit gebied.

  “First put your oxygen mask on before helping others.”