Een vol hoofd of één en al aandacht? Hebt u ook wel eens last van het eerste terwijl uw patiënt van u het tweede verwacht? Misschien moet u dan toch eens een mindfulnesstraining overwegen (ook als u wellicht denkt er niks van te moeten hebben).

Enkele punten ter overweging:

Mindfulness is niet zweverig
De Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) Training is een geprotocolleerde methode van acht sessies van een kleine drie uur. De training maakt weliswaar intensief gebruik van meditatietechnieken, maar de toepassing daarvan is buitengewoon aards en praktisch. Tijdens de cursusdagen maakt u onder andere kennis met geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. U krijgt cd’s en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden korte oefeningen aangereikt die u kunt integreren in uw dagelijks leven: thuis en op het werk. Zo traint u vaardigheden van opmerkzaamheid en ontwikkelt een adequatere stressrespons alsmede meer veerkracht.

Een deelnemer:
“Juist door te oefenen met mediteren word je letterlijk met beide voeten op de grond gezet.”

Mindfulnesstraining is bewezen effectief
Mindfullnesstrainingen zijn uitgebreid onderzocht op effectiviteit en dragen aantoonbaar bij aan de vermindering van stress en de verbetering van arts-patiëntrelaties.

Tijdens de training wordt ook aandacht besteed aan de theoretische achtergrond; u krijgt inzicht in de veranderingen die de oefeningen teweegbrengen in het brein. Er is veel bekend over hoe onze hersenen informatie verwerken. Door de beoefening van mindfulness leert u deze kennis te hanteren en uw ‘automatische piloot’ uit te schakelen wanneer dat nodig is.
De achtergronden hiervan kunt u nalezen in het artikel ‘From mindless to mindful practise; cognitive bias and clinical decision making’ van P. Croskerry.

Mindfulness is ook waardevol voor patiënten
Voor een aantal categorieën patiënten met somatische dan wel psychosociale klachten is er de Mindfulness Based Cognitieve Therapie-training. Hierin worden elementen van meditatietechnieken gecombineerd met aspecten van cognitieve gedragstherapie. Artsen die zelf ervaring hebben met mindfulness kunnen patiënten gerichter adviseren op dit gebied.

Op de site van het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness vindt u een overzicht van de studies die zijn verricht naar de effecten van mindfulness bij onder meer kanker, depressie en somatisch onverklaarde lichamelijke klachten.

Sommige verzekeraars vergoeden onder voorwaarden een mindfulnesstraining voor patiënten.

Interesse?
De Academie biedt MBSR-trainingen in samenwerking met de VvAA. De trainingen zijn speciaal ontwikkeld voor (para)medici, waarbij wordt ingegaan op de toepassing in uw eigen praktijk.

De MBSR-training kan ook incompany worden georganiseerd.