Project Description

Compassievol mindful medisch leiderschap

Efficiënte en veilige zorg en organisatie door eigentijds leiderschap

Het Nederlandse zorgsysteem staat bekend als een van de beste ter wereld. Maar we staan voor complexe uitdagingen om dat zo te houden. Het is bewezen dat compassievol medisch leiderschap bijdraagt aan een open, innovatieve cultuur, met veerkrachtige professionals die zich inzetten voor hoogwaardige zorg.

Tijdens deze tweedaagse bijscholing komen de wetenschappelijke theorie en toepassing in de praktijk samen. Nationale en internationale experts laten zien wat compassievol medisch leiderschap inhoudt en hoe u dit als medisch professional bewust kunt inzetten. Zodat u zelf kunt ervaren welke positieve effecten dit heeft op teamwerk, veerkracht van uzelf, uw collega’s en patiënten, en verbetering van de kwaliteit van zorg.

Programma

Wij bieden u in samenwerking met BFC Mindfulness & Compassie een goedverzorgd programma op een prachtige locatie, met inspirerende en ervaren workshopbegeleiders. Het programma omvat:

  • Wetenschappelijke basis, nut en waarde van compassievol leiderschap.
  • De waarde van compassievol leiderschap in de zorg.
  • Hoe u als medisch professional compassievol leiderschap kunt inzetten in uw dagelijkse praktijk.

Deelnemers waarderen deze opleiding met een

8,8

Voor wie?
Medisch specialisten, aios en andere zorgprofessionals

Duur
2 dagen (aaneengesloten)

Accreditatie
12 punten (ABAN)

Locatie
Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven

Kosten
Leden FMS en VvAA: € 2.150,-
Niet-leden: € 2.295,-
Inclusief hotelovernachting

Inschrijven

Waarom kiezen voor compassievol
mindful medisch leiderschap?

  • Kennis en vaardigheden voor het maximaal benutten van mindfulness en compassie in medisch leiderschap, aansluitend bij het visiedocument ‘Medisch Specialist 2025’ van de FMS.

  • Meer inzicht in persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden.

  • Beknopt, effectief en inspirerend programma van twee aaneengesloten dagen, een combinatie van wetenschappelijke theorieën en inzichten en praktische handvatten.

  • Individuele begeleiding en intensieve interactie in kleine groep.

  • Ruimte voor eigen casuïstiek en uitwisseling van ervaringen.

  • Lessen van nationale en internationale experts.

  • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent de medische praktijk.

Inschrijven
Barbara Doeleman
Carina Hilders
Bas Geerdes

Ervaring

Programmaleider Barbara Doeleman-van Veldhoven is directeur van BFC Mindfulness & Compassie. Zij is expert en veelgevraagd spreker op het gebied van mindfulness en compassie voor zorg en organisatie. Haar achtergrond maakt dat zij een brug kan slaan tussen organisatiedynamiek, zorg, contemplatieve tradities, mindfulness, compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programs. Zij werkt onder andere samen met de Federatie voor Medisch Specialisten, The King’s Fund, ESHPM en De Academie voor Medisch Specialisten.

“Leiderschap begint bij het kennen van jezelf om vervolgens de cirkel van bewustzijn te kunnen verruimen naar het team, de organisatie en de maatschappij. Dat vraagt bereidheid en moed om echt te luisteren. Naar binnen en naar buiten.”

Gynaecoloog en voorzitter van de RvB (Reinier de Graaf) Carina Hilders is bijzonder hoogleraar Medisch management en Leiderschap bij de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Carina Hilders:

“De medisch specialist vervult een essentiële rol in de het complexe zorgveld om het belang van de patiënt voorop te stellen. Door de complexer wordende zorg krijg de arts steeds meer taken, niet alleen medisch inhoudelijke taken, maar ook onder andere financiële, organisatorische en managementtaken. Wat functioneert het beste voor de patiënt?”

Bas Geerdes is medisch manager bij het IKNL, het kennis-  en kwaliteitsinstituut voor kanker en palliatieve zorg in Nederland. Tevens is hij mindfulness- en  compassietrainer. Eerder werkte hij als chirurg, medisch directeur in een umc en als senior medisch adviseur bij een zorgverzekeraar.

“Wanneer artsen zich bewuster zijn van stilzwijgende kennis, eerdere ervaringen, vaardigheden, normen en waarden, gevoelens en fysieke gesteldheid en signalen op dat moment, kan dat leiden tot betere beslissingen, veiliger handelen en meer compassie voor zichzelf en de ander. Beter voor de patiënt. Beter voor de arts zelf.”

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. De leergang start in principe elk jaar in het najaar.
We kiezen bewust voor een kleine groep (maximaal 20 deelnemers) om maximaal leereffect te bereiken. Dus schrijf u tijdig in.

Inschrijven lid
Inschrijven niet-lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact met ons op.

030 – 247 4197
E-mail ons