Project Description

Masterclass Ethiek voor medici

Wat betekent het om een goede dokter te zijn

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals worden doorlopend geconfronteerd met morele vragen. Voor de meeste van die vragen bestaan geen pasklare antwoorden. Er zijn wel allerlei algemene richtlijnen, maar elke situatie is in de praktijk toch weer anders. Dat vergt steeds opnieuw een afweging van wat voor die situatie het beste lijkt om te doen. Dat vereist ‘verstandigheid’ of ‘praktische wijsheid’. Dat zijn begrippen uit de deugdethiek. In die ethiek staat de vraag centraal: hoe word ik een goed …… (vul maar in: vader, moeder, vriend, dokter, burger, mens, ….. )? Het korte antwoord is: goed worden in iets vereist het ontwikkelen van een aantal karaktereigenschappen, de zogenaamde ‘deugden’. In deze masterclass verkennen we wat dat praktisch gesproken betekent.

Als arts of andere zorgprofessional werkt u met anderen samen binnen een systeem. Of eigenlijk meerdere systemen: die van de beroepsgroep binnen en buiten de zorginstelling, die van de ziekenhuisorganisatie of een andersoortige zorginstelling en die van de zorg als stelsel met alle partijen die daarin participeren. Die systemen dringen op allerlei manieren door in het dagelijks werk als arts. U kunt zich er niet aan onttrekken. U moet uw positie ten opzichte en te midden van die systemen bepalen. Dat zijn ook altijd morele keuzes. Die systemen kunnen het werk als arts moreel gesproken ‘corrumperen’. Maar ze kunnen ook dienend zijn aan het goede dat u wilt doen vanuit opvattingen over wat het betekent om een goede arts te zijn. In deze masterclass verkennen we hoe de systemen daarin dienend zouden kunnen zijn.

Doelgroep
Medisch specialisten, overige medici en professionals in de GGZ

Duur
Eén dag (mi-av)

Accreditatie
6 punten (ABAN)

Locatie
Conferentiecentrum Samaya, Werkhoven

Kosten
Leden FMS en VvAA: € 745,-
Niet-leden: € 765,-

Overige bijzonderheden
Kleine groepen optimaal leereffect

Inschrijven

Waarom kiezen voor onze masterclass?

 • In deze masterclass worden manieren van denken aangereikt die behulpzaam kunnen zijn bij het vinden van antwoorden op morele dilemma’s.

 • De problematiek die wordt besproken reikt van morele keuzes in de spreekkamer tot en met het beleid van de zorginstelling.

 • Er is ruimte voor de inbreng van eigen vragen en casuïstiek aan de hand waarvan de algemene thema’s besproken zullen worden.

 • Intensieve interactie in kleine groep.

 • Door de kleine groep is er ruimte voor onderlinge uitwisseling van ervaringen en zienswijzen.

 • De programmaleider heeft veel ervaring met de medisch-specialistische zorg en is gepromoveerd op de ethiek van het zorgbestuur.

 • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.

Inschrijven

Programma Masterclass Ethiek voor medici

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Verschillende stromingen in de ethiek (zoals deugdethiek, zorgethiek en medische ethiek)
 • De ethische aspecten van het zijn van een goede professional
 • De ethische aspecten van het functioneren van de organisaties waarbinnen je als professional moet werken
 • De positie van de zorginstelling ten opzichte van staat, markt en samenleving
 • De consequenties van dit alles voor het beleid van vakgroepen, medische staven en beroepsorganisaties
 • Bespreking van eigen casuïstiek van de deelnemers
Inschrijven

De deskundige begeleider

Pieter Wijnsma heeft ruim dertig jaar ervaring als manager en bestuurder in de zorg. Daarnaast verzorgt hij al meer dan vijftien jaar scholing, begeleiding en coaching voor medisch specialisten, vakgroepen en medische staven en voor zorgbestuurders, toezichthouders en hogere leidinggevenden. Hij is gepromoveerd op de ethiek van het zorgbestuur. Zijn proefschrift is in boekvorm verschenen onder de titel ‘De goede bestuurder – dienstbaar en zorgzaam’. Recent schreef hij eveneens het boek ‘Onvrijwillig – lessen uit gedwongen vertrek van bestuurders’. In het verleden schreef hij ‘Basics management voor medici’. Hij is netwerkpartner bij Governance Support.

Inschrijven
Pieter Wijnsma

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de training al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wil je informatie over deze opleiding die je niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor medisch specialisten.

030 - 247 4197
E-mail ons