Project Description

Masterclass omgaan met compassiemoeheid

Voor een verbetering van uw gezonde zelfzorg

Ongevallen, verdriet, wanhoop, lijden, uitzichtloosheid en sterven. Als medisch specialist maakt u vaak heftige of langdurende situaties mee van mensen die in nood zijn of een trauma hebben. Vaak worden gevoelens van empathie ervaren; het vermogen om zich in de gevoelens van anderen in te leven of mee te voelen. Empathie is een krachtig instrument voor de dokter. Tot het teveel wordt. De stress die daarbij ervaren wordt, is met professionele distantie meestal wel goed te hanteren, maar gaat soms toch in het systeem zitten. Dat noemen we compassiemoeheid (Compassion Fatigue).

De masterclass Omgaan met compassiemoeheid geeft inzicht in de stressfysiologie en de stapeleffecten van stress. U ontvangt concrete, praktische handvatten om hier adequaat mee om te gaan of om het te voorkomen.

Inzicht in compassiemoeheid

Continue empathisch zijn houdt niemand vol en kan zelfs ziekmakend zijn. Het betekent dat u uiteindelijk niet meer de empathie of compassie kunt opbrengen voor een ander of zelfs voor uzelf, doordat u keer op keer geconfronteerd wordt met heftige situaties.

Compassiemoeheid uit zich in een diepe fysieke en emotionele uitputting wanneer niet tijdig bijgetankt kan worden of herstellen. Men wordt minder gevoelig voor verhalen en problemen van anderen, kan minder geduld opbrengen voor “het zoveelste nare verhaal” en drukt eigen gevoelens weg. Mensen worden cynischer en lijken te verharden. Deze coping ontstaat weliswaar uit zelfbescherming, maar kan leiden tot uitputting, verhoogde prikkelbaarheid, emotionele zelfisolatie en verminderde werkprestatie.

Doelgroep
Medisch specialisten 

Duur
Een middag/begin avond

Accreditatie
Accreditatie bij ABAN in aanvraag

Locatie
Omgeving van Utrecht

Kosten
Leden FMS en VvAA: € 745,-
Niet-leden: € 765,-

Overige bijzonderheden
Kleine groepen optimaal leereffect

Inschrijven

Waarom kiezen voor de masterclass omgaan met compassiemoeheid?

  • U krijgt handvatten om heftige situaties tijdig te verwerking

  • U leert meer over wat compassiemoeheid is

  • U heeft inzicht in de stressfysiologie en de stapeleffecten van stress

  • U onderkent de eigen coping mechanismen

  • U krijgt oplossingsgerichte en cognitieve strategieën om bij te sturen bij compassiemoeheid

Inschrijven
compassiemoeheid

Programma omgaan met compassiemoeheid

  • Wat is compassiemoeheid en hoe te herkennen?
  • Verwerking van ingrijpende gebeurtenissen/episodes.
  • Stressfysiologie en de stapeleffecten van stress.
  • Welke oplossingsgerichte en cognitieve strategieën zijn er?
Inschrijven

Samenwerking ARQ Academy en De Academie

Deze masterclass is een coproductie van de ARQ Academy en De Academie voor medisch specialisten. ARQ ondersteunt naast zorgorganisaties vooral mensen in de handhaving, en heeft jarenlange ervaring met crisisadvisering en traumaverwerking bij politie, Defensie, brandweer, de rechtspraak, kinder- en jeugdzorg  en reddingswerkers. ARQ voert ook wetenschappelijk onderzoek uit naar traumaverwerking. Inzichten worden aangereikt bij deze masterclass.

De deskundige begeleiders

Cees van Elst heeft 30 jaar ervaring als (executive)coach, teamcoach, intervisor, trainer en opleider. Hij is eigenaar van HeartfulAtWork en aangesloten bij het coachnetwerk van de Academie voor medisch specialisten. Cees is een veelzijdig coachspecialist en werkt al vele jaren met en voor medisch specialisten alsook voor het bedrijfsleven. Cees is onder meer deskundig in thema’s als het behouden of hervinden van vitaliteit en veerkracht en stressfysiologie en stressmanagement. Cees werkt met diepgang zonder zweverigheid volgens het motto: “Let’s go tot he heart of the matter”. Zijn visie: in tegenstelling tot onze verhalen die we maken over onze ervaringen kan ons lichaam niet liegen; het vertelt altijd precies hoe het met je gaat. Daar hebben we allereerst naar te leren luisteren als we onze zelfzorg willen verbeteren.

Roderik Bender (1968) is Arbeids- & Organisatiepsycholoog en werkt sinds 1995 als trainer, coach en adviseur. Hij is parttime verbonden aan ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, waar hij organisaties adviseert en traint in het hanteren van de impact van ingrijpende gebeurtenissen die mensen beroepshalve meemaken. Dit zijn vooral organisaties in de handhaving, de rechtspraak en de zorg. Roderik heeft daarnaast een coachpraktijk in Amsterdam. Een specialisatie van hem is stress en cognitieve strategieën om stress te hanteren. Hij is (co)auteur van een aantal boeken over dit onderwerp, waaronder Hoe maak ik van een olifant weer een mug?

Inschrijven
Cees van elstRoderik Bender
Hoofdkantoor

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de training al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wil je informatie over deze opleiding die je niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor Medisch Specialisten.

088 – 505 34 33
E-mail ons