FAQ items aan het laden...
Omgaan met SOLK2019-11-11T14:14:22+01:00

Project omschrijving

Omgaan met SOLK

Recente wetenschappelijke inzichten en doelmatiger zorg voor patiënten

Veel medisch specialisten komen in contact met patiënten met ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK). Het percentage poliklinische patiënten met dergelijke klachten bedraagt voor neurologen, gynaecologen en reumatologen ten minste veertig procent. Goede arts-patiëntcommunicatie is dé sleutel tot doelmatige medische zorg voor patiënten met SOLK. Wat zijn de laatste wetenschappelijke inzichten over dit verschijnsel en hoe benadert u een patiënt bij wie dit wordt geconstateerd? De Academie biedt in samenwerking met Erasmus MC een praktische, evidence-based training die antwoord geeft op die vragen.

De training bestaat uit korte theoretische fragmenten in combinatie met veel ruimte voor het oefenen van vaardigheden met eigen casuïstiek. Het programma is zo opgebouwd dat er steeds na elke bijeenkomst een aantal weken ruimte is gepland om de vaardigheden in de eigen praktijk toe te passen.

Programma

  • Dag 1 – Exploratie en uitleg.
  • Dag 2 – Geruststelling en afstemmen van verwachtingen.
  • Dag 3 – Advisering en terugrapportage.

Deze training kan ook in-company en op maat worden gegeven. Voor inhoud en vergoeding kunt u rechtstreeks contact met ons opnemen.

9,3

Deze opleiding wordt door deelnemers gewaardeerd met een 9,3

Doelgroep
Medisch specialisten.

Duur
Drie middagen van 12.30-16.45 uur.

Accreditatie
12 punten (ABAN).

Locatie
VvAA-hoofdkantoor, Utrecht (Papendorp).

Overige bijzonderheden
Maximaal 10-12 deelnemers.

Inschrijven

Waarom kiezen voor de training Omgaan met SOLK?

  • Verbreding van uw kennis over theorie, achtergronden, epidemiologie, etiologie, behandelmodellen en -mogelijkheden.
  • Direct toepasbare handvatten in de vorm van cognitief-gedragstherapeutische technieken.
  • Toepassing van de SCEGS-analyse op basis van eigen casuïstiek.
  • Gerichte voorlichtings- en communicatievaardigheden en effectieve geruststellingstechnieken.
  • Oefenen met het opstellen van terugrapportage die verwijsvraag huisarts en hulpvraag patiënt beantwoordt.
  • Kleine groep maakt individuele begeleiding en intensieve interactie mogelijk.
  • De Academie voor Medisch Specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.
Inschrijven

Ervaring

Kitty Slieker (internist) over de training Omgaan met SOLK:
“In ons ziekenhuis is er geen duidelijke visie op SOLK-klachten. Iedereen handelt naar eigen inzicht, niemand is echt voorbereid, terwijl je mensen met (deels) onverklaarbare lichamelijke klachten toch goede aandacht wil geven. Daarom vond ik het zinvol om met een collega de cursus te doen. Ik heb vooral geleerd om op een structurele manier gesprekken te voeren. Waar let je op? Hoe geef je feedback op klachten? De geboden handvatten voor consultvoering waren zeer nuttig. De interactie met de andere deelnemers, afkomstig uit verschillende specialismen, maakte de cursus extra boeiend. Iedereen heeft wel ervaring met mensen met SOLK-klachten. Het horen van al die ervaringen, het uitwisselen van gedachten, vond ik erg waardevol. Ik heb het gevoel voldoende bagage te hebben om aan de slag te gaan.”

Inschrijven

Trainer

Docent Anne Weiland (Interne Geneeskunde Erasmus MC):
“Medisch specialisten leren door deze training een efficiënt consult te voeren, waarbij ze zichzelf én de patiënt serieus nemen. Ze leren hun uitleg over de klachten af te stemmen op de patiënt, effectief gerust te stellen en onnodige onderzoeken te voorkomen. Ook wordt aandacht besteed aan de rapportage en communicatie met de huisarts. De training wordt door deelnemers steevast hoog beoordeeld, vooral vanwege de grote praktische waarde voor hun alledaagse consulten.”

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de training al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven lid
Inschrijven niet-lid

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met de Academie voor Medisch Specialisten.

030 – 247 4197
E-mail ons