Project Description

Basiscursus Ziekenhuismanagement voor aios

Versneller voor medisch leiderschap

Van medisch specialisten wordt steeds meer verwacht, ook op het gebied van leiderschap en managementvaardigheden. Die skills ontwikkel je als aios vooral in de praktijk. Deze cursus biedt daarvoor een solide basis van meer kennis en begrip van het systeem waarbinnen je functioneert.

Deelnemers weten na afloop hoe zij moeten handelen binnen de context van de organisatie en het beleidsproces van het ziekenhuis (en partijen die daarbij betrokken zijn) om tot een optimale inrichting van hun eigen patiëntenzorg te komen. Bovendien helpt de aangereikte kennis over zorgstelsel en financiering van de zorg om beter gefundeerde keuzes te maken.

Programma
In de basiscursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Organisatie van het zorgstelsel
 • Financiering van de medisch specialistische zorg
 • Organisatie van ziekenhuis en medische staf
 • Beleidsprocessen
 • De onderlinge samenwerking binnen maatschap en vakgroep

Deze basiscursus is bedoeld voor open inschrijving. In samenwerking met diverse opleidingsregio’s  bieden wij deze cursus meer op maat aan voor de aios van de betreffende ziekenhuizen (Amsterdam UMC, Erasmus MC, Haga ziekenhuis/LUMC). Ook voor de NVSHA verzorgen we deze training, waarbij meer aandacht is voor de huidige en toekomstige rol en positie van de SEH arts.

Voor wie?
Aios en anios

Duur
2 dagen (en 4 uur huiswerk)

Locatie
Omgeving Utrecht of Groningen

Kosten
€ 635,-

Inschrijven

Waarom kiezen voor de basiscursus Ziekenhuismanagement voor aios?

 • Inzicht in de organisatie van het zorgstelsel en de financiering van medisch specialistische zorg.
 • Begrip van de organisatie van ziekenhuis en medische staf en de onderlinge samenwerking.
 • Handvatten voor het vertalen van beleid naar doelen.
 • Ruimte voor interactie en inbreng van eigen vragen en leerdoelen.
 • Kleine groep maakt individuele begeleiding en intensieve interactie mogelijk.
 • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent uw praktijk.

Inschrijven

Ervaring

Julia Spaan (gynaecoloog in opleiding) over de basiscursus Ziekenhuismanagement voor aios:

“Aan het eind van mijn opleiding was ik op zoek naar een cursus die inzicht geeft in het management van een ziekenhuis. Zaken die je niet zozeer leert in je opleiding, maar waar je wel mee geconfronteerd wordt. Ik vond het leuk om een landelijke cursus te doen.

De dagen waren voor mij een introductie met interessante eyeopeners. Ik merkte dat bepaalde sprekers een compleet andere manier van kijken hadden dan ik zelf. Er werd bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op beleid, visievorming en een document als ‘Medisch Specialist 2025’.

We hadden een enthousiaste deelnemersgroep met veel interactie, onderling en richting de sprekers. In een ontspannen sfeer gingen zij uitgebreid op de vragen in. Je realiseert je dat het ook jóuw toekomst is.”

Inschrijven

Ervaring

Cursusbegeleider Jacqueline van den Berg:
“Als ambtelijk secretaris voor IJsselmeerziekenhuizen (MC Zuiderzee), inmiddels jaren geleden, leerde ik alle facetten van de ziekenhuisorganisatie kennen en ontwikkelde ik mijn liefde voor de sector. Daarna werd ik directeur van een cardiologiecentrum. Ik verbreedde mijn kennis; daar kwam toen de samenwerking met de eerste lijn bij.

Momenteel ben ik directeur van twee gezondheidscentra, waar ik meewerk aan het verder verstevigen van horizontale en verticale samenwerkingsverbanden. Samen met het ervaren en bevlogen team van docenten probeer ik in deze cursus het blikveld van aios te verbreden. Vooral de dynamiek binnen de groep levert vaak veel moois op.”

Inschrijven

Inschrijven

De basiscursus wordt een aantal keren per jaar georganiseerd.Inschrijven is het hele jaar door mogelijk. Als de leergang al is gestart of vol is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U krijgt bericht zodra er een nieuwe groep start.

Inschrijven

Anderen bekeken ook

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u informatie over deze opleiding die u niet op deze pagina vindt? Neem dan contact op met het team van De Academie voor medisch specialisten.

088 – 505 34 33
E-mail ons